Zelfzorg: wat is dat?

Lekkere brede vraag om een blog mee te beginnen? Ik weet nu al dat ik hier geen eenduidig antwoord op ga geven. Maar dat maakt het begrip “zelfzorg” juist zo interessant. Als we zouden denken of weten dat “zelfzorg” bijvoorbeeld alleen maar inhoudt “goed voor jezelf zorgen door minimaal drie keer per dag voldoende te eten”…dan zou het makkelijk zijn en is deze blog gauw klaar.

Maar “zelfzorg” is veel meer dan dat. Want juist in deze tijd van talloze mogelijkheden, keuzes, stress op het werk enzovoort vergeten we vaak goed voor onszelf te zorgen. En dat kun je juist op allerlei manieren doen.

Hoe zorg je voor jezelf?

In mijn vorige blog schreef ik over hoe ik in de derde week van dit jaar gedwongen werd tot zelfzorg. Ik werd vrij onverwacht (tja…meestal ;-)) ziek en moest in een kort moment veel keuzes maken die te maken hadden met “zelfzorg”.

Ik moest beslissen of ik die avond mijn lessen door zou laten gaan. Ik moest afspraken afzeggen omdat ik die nu eenmaal niet half misselijk kon voortzetten. En zo waren er nog een paar dingen in mijn agenda waarvan ik wist dat ik ze moest gaan annuleren. Maar wat ik ontzettend moeilijk vond.

Maar gelukkig wist ik op tijd tegen mezelf te zeggen “practice what you teach Eveline!”. En zo kwam het dat ik in die bewuste week heel bewust moest kiezen voor zelfzorg omdat ik gewoonweg te ziek was om door te blijven gaan.

Kijk, dan is het bijna makkelijk. Want als je op het moment dat je ziek bent niet goed genoeg voor jezelf zorgt, dan duurt het alleen maar langer voordat je beter wordt. Maar hoe zit het nou met je alledaagse bezigheden? Zorg je dan goed voor jezelf?

Ik nam de proef op de som en riep vorige week voor mezelf uit tot “zelfzorg-week”. Een week waarin ik extra stilstond bij de momenten van zelfzorg. En het mooie is, dat zodra je er extra bij stilstaat je het ook meer gaat doen. Een gekke (en misschien ook wel logische) wisselwerking.

Mijn “week van de zelfzorg”

Op Instagram heb ik vorige week elke dag een moment van zelfzorg gepost. Hieronder een overzicht.

Als je kijkt naar bovenstaande afbeeldingen en op mijn insta-account de bijschriften bij elke post leest, dan valt meteen op dat ik heel veel verschillende momenten van zelfzorg heb benoemd.

Van het lezen van de Happinez tot mezelf van de bank af sturen voor een rondje hardlopen. Van een klein half uurtje kijken naar mijn favoriete serie Friends tot genieten van een wandeling door de stad en na afloop een kop thee met een schaaltje japanse mix. Zelfzorg zit hem in zo veel dingen. Niet alleen in goed eten, maar, en het woord zegt het eigenlijk al, goed voor jezelf zorgen. En dat op ieder vlak!

Sporten, of het nu wandelen of rennen is, is altijd goed voor lichaam en geest. Ik voel mij altijd beter, frisser en opgewekter als ik heb hardgelopen, gewandeld of yoga heb gedaan. Maar ook kan ik perfect opladen na een half uurtje Friends gekeken te hebben.

Het draait om gunnen

Bij zelfzorg draait het dus vooral ook om jezelf iets gunnen. Om jezelf wat lekkers te gunnen, een moment van rust, tijd voor jezelf om wat dan ook te doen.

Gun-factor

De X-factor van zelfzorg is dus de gun-factor! Jezelf gunnen tijd aan jezelf te besteden. En dus goed voor jezelf te zorgen. Ga die uitdaging aan, begin klein en je zult steeds meer momenten gaan bedenken of zelfs herkennen waaruit blijkt dat je misschien al heel goed voor jezelf zorgt of dat je dat juist wat meer mag gaan doen. Zo’n uitdaging op bijvoorbeeld Instagram kan heel leuk zijn. Je staat wat meer stil bij jouw momenten van zelfzorg. En zo kun je anderen (maar vooral jezelf!) stimuleren en inspireren wat vaker stil te staan bij die momenten van zelfzorg.

Geniet en gun het jezelf!