Yes! Soms kan ik het ‘s ochtends niet laten en kijk ik – kort nadat ik mijn ogen heb geopend op mijn telefoon. “Is er nog iets bijzonders gebeurd in de tijd dat ik sliep?”, vraag ik me dan af. En vanochtend werd ik zo blij van het nieuws, ik dacht meteen, dit moet ik delen, mailen, spread the word!

Wat is er dan aan de hand? Nou, ik zal het vertellen. Unesco heeft yoga op haar lijst van werelderfgoed  gezet. Yoga is toegevoegd aan de lijst van immaterieel erfgoed. Nu.nl schrijft het volgende: “Yoga is gebaseerd op het in harmonie brengen van geest, lichaam en ziel. (…) Het wordt gedaan door jong en oud, zonder onderscheid op basis van sekse, klasse of religie en is wereldwijd populair geworden.”

Waarom word ik er zo blij van? Het voelt als een stukje erkenning. Erkenning voor datgene waar ik les in geef. Deze Indiase traditie die het westen heeft veroverd, het is niet zomaar iets. Het is goed voor lichaam en geest. Het mediteren, de ademhalingsoefeningen en de asana’s die we doen, het zijn stuk voor stuk krachtige middelen om lichaam en geest in balans te brengen.

Op de site van Unesco staat een filmpje met nog meer uitleg over yoga. Daarin wordt ook verteld dat de wereldgezondheidsorganisatie yoga heeft erkend als één van de – uit India afkomstige – therapeutische systemen die de gezondheid bevorderen. In India krijgen mensen asanas aangeleerd om lichamelijke klachten te verhelpen of te voorkomen. Ben je nieuwsgierig naar yoga, wat het is, waar het over gaat en waar je het voor kan doen, dan raad ik je echt aan dit filmpje even te kijken.

Dit nieuws “makes my day”. Ik hoop dat het nieuws en vooral het filmpje jou inspireren om verder te gaan op je yogapad, het uit te proberen en te ervaren wat yoga voor jou kan betekenen.

Namasté!