“Feeling happy”
Wat is dankbaarheid? Sommige woorden klinken zo groots, terwijl het juist in kleine dingen kan zitten. Dankbaar voor een knuffel die iemand je geeft, dankbaar voor de zon die schijnt of dankbaar voor een nieuw seizoen van je favoriete serie op Netflix…tsja je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt wel ergens dankbaar voor zijn. Gelukkig maar, want dan hoef je dankbaarheid dus ook niet te zoeken in grote dingen, zoals een nieuwe auto, huis of baan. Juist door dankbaar te zijn voor de kleine dingen die je meemaakt, ga je je blijer voelen.
Samtosha
Dat klinkt natuurlijk mooi en bijna poëtisch, maar soms is het moeilijk om dankbaar te zijn. Want wat als je nu in een stroom van tegenslagen zit? Hoe kun je dan nog dankbaar zijn voor datgene wat je overkomt? Dat is moeilijk te beantwoorden en ook bijna een filosofische vraag. In de yoga filosofie wordt gesproken van samtosha, vertaald als dankbaarheid en tevredenheid. Samtosha maakt deel uit van de yama’s en niyama’s.
Yamas en Niyamas
De yamas en niyamas zijn leefregels vanuit het hindoeïsme voor de omgang met anderen en leefregels die vooral van toepassing zijn op jou als individu. Wil je meer lezen over de yamas en niyamas? Ga dan naar dit artikel.
Leven vanuit tevredenheid
Samtosha is een niyama en komt van het Sanskriet samtosat, wat “vanuit tevredenheid” betekent. Samtosha is vanuit vele vertalingen uiteindelijk uitgemond in dankbaarheid/tevredenheid. Tevredenheid betekent hier dat je tevreden bent met de dingen zoals ze komen en daar kun je tegelijkertijd ook dankbaar voor zijn. En dat kun je oefenen, door voor jezelf de dingen op te merken waar je dankbaar voor bent en in tevredenheid je leven te leiden.
Eenheid
Ik zeg vaak tijdens het geven van een yogales dat datgene wat op je yogamat gebeurt symbool staat voor dingen die ook in het dagelijks leven gebeuren. Dat lees je ook terug in vele yogaboeken. Zo kan het best zijn dat de ene week je beoefening makkelijker gaat dan de andere week. Of dat je buurman of buurvrouw in de les veel gemakkelijker in een houding komt dan jij. Belangrijk daarbij is om de aandacht bij jezelf en je eigen beoefening te houden. Want misschien kom jij een volgende les wel wat meer of verder in een houding. Het kan vaak per week verschillen. Wat zeg ik, zelfs per dag! Afhankelijk van hoe je je voelt, lichamelijk en geestelijk. En dan is het de kunst om dankbaar of tevreden te zijn, dankbaar voor de beoefening die jij op die dag hebt kunnen doen en tevreden met hoe het die dag ging. Ook al ging het voor je gevoel niet zo lekker, misschien heb je wel juist een hele fijne meditatie gehad of voelde je deze keer je ademhaling heel goed. Niet alles hoeft in één keer goed te zijn, het gaat stapje voor stapje en uiteindelijk is er één geheel, en dat noemt men dan yoga, eenheid.
Oefenen in dankbaarheid
Deze maand staan mijn lessen in het teken van samtosha. Je leert dankbaarheid te benoemen en te voelen. Tijdens de begin- en eindontspanning vraag ik je voor jezelf iets in gedachten te nemen waar je die dag dankbaar voor bent. Zo kun je jezelf oefenen in dankbaarheid.