In mijn vorige blog vertelde ik je al wat meer over wat ik vind van het offline en online zijn. Over alle social media die er zijn en dat ik tijdens mijn vrije weken probeer hier wat afstand van te nemen.

What’s app is een ander verhaal. Want naast je persoonlijke gesprekken zit je waarschijnlijk – net als ik – in tal van app-groepen. Leuk en handig, maar soms o zo irritant! Zelf heb ik de welbekende “blauwe vinkjes” al uitstaan, zodat ik meer rust heb en niet direct hoef te reageren. Want mijn contacten zien niet of ik het bericht wel of niet gelezen heb. Maar ja. Mensen zijn ook niet gek en weten heus wel dat je op een gegeven moment iets wel of niet gelezen hebt.

Was vroeger alles beter?

Soms verlang ik terug naar vroeger. Wanneer ik uit school kwam, even een half uurtje thee drinken met mijn moeder en – als het slecht weer was – belde een schoolvriendje of vriendinnetje en zaten we uren te kletsen aan de telefoon. Over niks, over school, jongens, huiswerk en weer over niks. Gewoon een beetje kletsen en elkaars stem horen.

Later ging dat bellen over in afspreken. We werden ouder en gingen ons eigen geld verdienen. Zo konden we het ons veroorloven af en toe in de stad af te spreken, ergens wat te drinken of zelfs te eten. Wat leuk was dat! En wat fijn om je vrienden in hun ogen te kijken en bij alles wat er gezegd wordt ook elkaars non-verbale houdingen te zien.

Ieder zijn eigen levensfase

Dát mis ik soms enorm. En dat komt niet alleen door what’s app en social media natuurlijk, maar ook omdat we allemaal weer andere levensfases in zijn gegaan. De één met een gezin, de ander met een drukke baan of verre reis. Iedereen heeft zijn eigen leven en juist door alle social media kunnen we met elkaar in contact blijven en lijkt het soms alsof we dicht bij elkaar zijn.

Kan je nog zonder social media?

Dat is dan ook meteen de paradox wat betreft social media. Kan je nog zonder? Is het irritant of juist een verrijking? Onze hersenen hebben (onder andere) sinds de komst van het internet en de social media steeds meer indrukken te verwerken. Veel meer dan, zeg, zo’n 20 jaar geleden. We kunnen multitasken. Terwijl we aan het werk zijn, kijken we op de telefoon, op Facebook en een beantwoorden we een appje. Om vervolgens weer verder te gaan met je werk. Maar komt dat de kwaliteit van je werk ten goede? En hoe zit het met je concentratievermogen? Om maar niet te spreken van eventuele hoofdpijn en pijn in je ogen door het lange computerwerk. Want als je je pc uitdoet, dan heb je waarschijnlijk nog je smartphone of tablet waarop je vrolijk verder gaat met het delen van informatie en het zoeken van informatie.

Yoga voor de ogen

De meeste mensen die naar mijn yogalessen komen hebben er een werkdag op zitten. En vaak gaat die werkdag gepaard met het nodige computerwerk. Om de ogen en het hoofd extra ontspanning te geven, doe ik vaak aan het begin van de les wat oefeningen voor de ogen, nek en schouders. Dat zijn namelijk precies te plekken waar we het eerst last krijgen bij overmatig beeldschermwerk (en daar valt ook het turen op de mobiele telefoon onder).

Geef jezelf de rust die je verdient

Kortom…zo’n vakantieperiode waarin het op social media allemaal net een tandje minder mag en sowieso de werkcomputer uit mag blijven, is goed voor lichaam en geest. Gun het jezelf! Niet alleen in vakanties, maar ook als je terug bent. Misschien tijdens een yogales, sporten of mediatie. Geef je lichaam en geest de rust die het verdient.