15 maart…die datum klinkt bekend, wat is er dan ook alweer? ūüėČ O ja! Dan zijn de verkiezingen in Nederland. Verkiezingen voor onze Tweede Kamer. Maar er is deze dag nog iets bijzonders, officieel is het namelijk op de derde dinsdag in maart, jaarlijks ook nationale boomfeestdag. In verband met de verkiezingen is deze dag een week verschoven. Jammer, al zeg ik het zelf. Want het thema van nationale boomfeestdag is dit jaar ‘verbinden’. En laten we nou toch hopen dat de verkiezingen in 2017 ook tot meer verbinding zullen zorgen.

Bomen planten

Over politiek zal ik het nu niet hebben. Het is de nationale boomfeestdag die mij vandaag intrigeert. Ik wist namelijk niet dat dit nog bestond. Vroeger deed de basisschool waar ik op zat, ook mee aan deze dag. Toen nog nationale boomplantdag genoemd. Ik herinner mij hoe mijn klasgenootjes en ik van school naar een perk fietsten waar we dan gezamenlijk een aantal bomen konden planten.

Inmiddels is deze dag uitgegroeid tot een groots evenement, jaarlijks planten 115.000 kinderen op boomfeestdag¬†een boom. Het thema dit jaar is ‘verbinden’ en dat is zeer passend. Dit omdat het dit jaar 25 jaar geleden is dat in Maastricht een verdrag werd getekend waardoor de Europese Unie (EU) een feit werd. En de EU staat ook voor verbinding. Verbinding tussen de verschillende landen die lid zijn van de EU.

Verbinding

“Verbinden” dat is ook datgene wat yoga doet. Yoga verbindt lichaam en geest met elkaar, maar het verbindt ook mensen. Het zorgt voor eenheid. Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het sanskriet ‘yuj’. Dat betekent ‘juk’. En een juk verbindt twee delen tot √©√©n. Verbinding alom dus.

Vrksasana – de boom

Tijdens een yogales doe je allerlei asana’s (houdingen) die er voor zorgen dat je lichaam en geest met elkaar verbindt. De asana’s hebben dus altijd een lichamelijke en geestelijk kwaliteit.

Zo is er de vrksasana. ‘Vrka’ betekent ‘boom’ in het sanskriet. ‘Vrksasana’ is ‘de boom’. Een houding die zorgt voor balans. In deze houding kun je je het beste concentreren op een punt recht voor je, waardoor je je balans kunt houden. Sta je stevig, dan kun je ook je ogen sluiten. Als je begint in de houding, probeer je eerst goed geaard te staan. Met je voeten stevig op de vloer. Dan verschuif je je gewicht naar je linkervoet. Als je voelt dat je stevig op je linkervoet staat, buig je je rechterbeen en zet je de onderkant van je rechter voet tegen je enkel, kuit of bovenbeen. Vaak wankel je even in de houding, maar op het moment dat je gaat focussen, dan kom je steeds stiller te staan, word je rustiger in je hoofd en lukt het misschien zelfs om je handen voor je borst tegen elkaar aan te brengen. Als je dan helemaal stevig staat, dan breng je je armen omhoog, als takken van een boom.

De asana is een oefening in balans en concentratie. Als je stevig en stabiel staat, voel je de verbinding, tussen jouw voeten op de grond en je handen die omhoog wijzen. Je ademhaling is rustig, er is eenheid tussen denken en voelen.

Prachtig toch, hoe je eenheid kan ervaren, door het staan in ‘de boom’ of door het planten van een boom. Beiden hebben te maken met aarde(n). De basis voor groeien en bloeien. Ik nodig je uit om op welke manier dan ook, de verbinding aan te gaan. Probeer ‘de boom’ uit, of werk je liever in de tuin, lekker met je handen in de aarde, plant dan een boom. En als je die maar genoeg aandacht geeft, dan zal die groeien. Net zoals dat jij groeit als je aandacht geeft aan je yogabeoefening. Want, oefening baart kunst.

Namasté!