67 jaar in het teken van vrede

Vandaag is het Nelson Mandela dag. Naast zijn geboortedag, is het een dag die in het teken staat van de man die 67 jaar van zijn leven heeft besteed aan wereldvrede. Iets wat we allemaal wel wensen maar wat soms nog zo ver van ons vandaan lijkt te liggen.

67 jaar lang werkte Nelson Mandela aan wereldvrede. 67 jaar van hard werken, mooie, verdrietige, heftige en ontroerende momenten. Als er iemand is die ik graag had ontmoet, dat is het wel Nelson Mandela wel. Helaas heeft het nooit zo ver mogen komen, maar zijn gedachtengoed leeft voor in de harten van vele mensen, ook in dat van mij.

Eenheid en verbinding

Nelson Mandela heeft een erfgoed aan herinneringen, boeken en mooie momenten achtergelaten. En al die herinneringen staan in het teken van eenheid en verbinding. Precies ook datgene waar yoga voor staat en in de yogafilosofie ook veel geschreven wordt. Nelson Mandela zocht verbinding met mensen, wie je ook was, welke kleur je ook had en waar je ook vandaan kwam. Het maakte hem niet uit, hij verbond mensen met elkaar en zichzelf met de wereld.

67 minuten

Een veelgehoorde uitspraak van Mandela is “Het is in onze handen de wereld een stukje beter te maken” Op deze Nelson Mandela dag wordt hier extra bij stil gestaan. Er zijn allerlei initiatieven gestart waarbij vandaag extra stilstaan bij het gedachtengoed van Nelson Mandela.

Vandaag worden wereldwijd mensen opgeroepen om 67 minuten van hun tijd belangeloos hulp te verlenen aan anderen. Dat kan op allerlei manieren. De dag is vooral ook bedoeld als inspiratie voor onze generatie met de boodschap dat we elke dag wel iets goeds kunnen doen voor een betere wereld. En dat hoeft niet altijd groots te zijn, dat kan al als je bijvoorbeeld eens boodschappen doet voor je buurvrouw, mantelzorger bent of op een andere manier klaar staat voor een ander. Velen van ons zullen dat ook al doen.

Het is nu in onze handen

Hoe mooi is het dat je door deze dag je daar even nog wat bewuster van mag zijn. En dat als je goed doet voor een ander je daar de wereld een klein stukje beter mee maakt. Een betere wereld kan maar bij 1 persoon beginnen en dat ben je zelf. In 2008 sprak Mandela de woorden “It is in your hands now…”.

En dat is het…hij heeft 67 jaar gestreden voor zijn droom, voor de droom van de wereld. En is die droom, een vredelievende wereld, niet de droom van iedereen?

Meer lezen over “Mandela Day”, dat kan hier. Op deze site staat een prachtige uitspraak van Mandela die mij een glimlach en kippenvel tegelijk geeft. Voor mij was Nelson Mandela een inspirator, een man die nooit vergeten zal worden en een voorbeeld mag zijn voor iedereen.

Vervul je bestemming

“Als een mens datgene heeft gedaan wat hij/zij als zijn plicht voelt naar zijn mensen en gemeenschap, dan kan hij in vrede rusten. Ik geloof dat ik dat heb gedaan, daarom kan ik nu voor eeuwig rusten”.

“When a man has done what he considers to be his duty to his people and his country, he can rest in peace. I believe I have made that effort and that is, therefore, why I will sleep for the eternity.” – Nelson Mandela

Bron bovenstaande citaten: https://www.mandeladay.com/pages/what-can-i-do