108 momenten

Ik sta op het punt mijn 108ste moment van dankbaarheid op instagram te zetten. 108 keer heb ik tot nu toe een moment van dankbaarheid beschreven. Deze uitdaging begon ik toen ik eens op een avond voordat ik ging slapen een moment van dankbaarheid op ging schrijven. Tot dat moment deed ik dat dagelijks voordat ik ging slapen. Geïnspireerd door een boek van Oprah Winfrey dat ik eens las (What I know for sure). Maar ook door de yogaopleiding die ik volgde. Hier hadden we het regelmatig over santosha. Eerder blogde ik al over dit onderwerp.

Samtosha – Dankbaarheid

Dankbaarheid

Santosha/Samtosha

De schrijfwijzes worden nogal eens door elkaar gehaald. Ook door mij, zoals je ziet. Santosha of Samtosha. Het woord komt uit het sanskriet en is afgeleid van het woord samtosat. Wat “vanuit tevredenheid” betekent. Samtosha is vanuit vele vertalingen uiteindelijk uitgemond in dankbaarheid/tevredenheid. Tevredenheid betekent hier dat je tevreden bent met de dingen zoals ze komen en daar kun je tegelijkertijd ook dankbaar voor zijn. En om dat nog meer te oefenenen ben ik begonnen met de online uitdaging om 108 dagen lang een moment van dankbaarheid op mijn social media te posten.

Soms zat daar een dag tussen. Niet omdat er dan geen moment van dankbaarheid te benoemen was, maar omdat ook ik met enige regelmaat in beslag wordt genomen door die welbekende “waan van de dag”. En social media dan vaak even op een lager pitje komen te staan.

Waarom 108?

In een eerder blog schreef ik over mijn fascinatie over het getal 108. En waarom ik er dan voor gekozen heb 108 momenten van dankbaarheid te benoemen. Nieuwsgierig hoe dat ook alweer zat? Deze blog kun je nog lezen op mijn website.

Cirkel is rond

Zo is voor mij vandaag de cirkel rond. Ik heb op veel verschillende manieren dankbaarheid ervaren en vooral ben ik me door het dagelijks posten van een moment van dankbaarheid er nóg bewuster van geworden dat dankbaarheid niet zit in grote dingen. Juist niet. Zo zat het in een ijsje, een rondje skaten, de oogst uit mijn moestuin, de vondst van een oude gulden, dansen, sporten, chocolade, mijn nichtje, mijn man, mijn vriendinnen, de natuur, schilderen en meer. Uit al deze momenten blijkt dat die kleine momenten van geluk of dankbaarheid zitten in de dingen die dichtbij je zijn. Die je misschien wel als vanzelfsprekend ervaart. Dat zijn ze, totdat je er bewust bij stil staat. En ik, in mijn geval, mijn instagram-feed bekijk en denk: “deze momenten waren vanzelfsprekend geweest als ik er niet even extra bij stil had gestaan”.

Als ik nu naar mijn instagram-feed kijk zie ik vooral veel kleur, vrolijkheid, creativiteit, natuur. Dat zijn dus blijkbaar dingen waar ik happy van word en mij een instant gevoel van dankbaarheid of klein geluk geven.

“Every cloud has a silver line”

Ik gun dat iedereen. Dat gevoel dat geluk dus altijd binnen handbereik is, ook al voelt een dag donker of somber aan (want geloof me, die dagen heb ik ook). Geef jezelf de opdracht dagelijks een klein moment van dankbaarheid te herkennen en schrijf het op, doe dat op jouw manier. Als je het wil tekenen, doe dat. Schrijf het op een schoolbord, in een schrift, op je computer, in een app. Doe het op jouw manier, dan krijg je er ook lol in en zal je zien: every cloud has a silver line.