Thanksgiving

Vandaag is het in Amerika en Canada “thanksgiving”. Een feestdag waarop stilgestaan wordt bij momenten van het afgelopen jaar waar je dankbaar voor bent. Vroeger was het vooral bedoeld om stil te staan en dankbaar te zijn voor de oogst van het afgelopen jaar. Waarbij dan vooral dankbaarheid jegens God geuit werd.

Tegenwoordig wordt het steeds breder getrokken. Niet alleen zijn we meer dankbaar voor de oogst (ons eten), maar ook voor mensen om ons heen of dingen die ons overkomen zijn.

Dankbaarheid

Die momenten van dankbaarheid, daar heb ik dit jaar veelvuldig bij stil gestaan. Zo heb ik op Instagram een “challenge” gehouden waarbij ik mezelf de opdracht gaf om 108 dagen achter elkaar een moment van dankbaarheid te posten. En echt, gaandeweg ontstonden er steeds meer mooie momenten waar ik dankbaar voor was. Althans…die momenten waren er al…ik ging ze meer en meer herkennen.

Ik ging zelfs zo op in dit onderwerp dat ik yogalessen ontwikkelde met het thema “dankbaarheid”. Lessen waarin ik mijn studenten kennis liet maken met die kleine momenten van dankbaarheid die ook zij dagelijks ervaren. Soms bewust, heel vaker nog onbewust.

Loyaliteit vs dankbaarheid

Begin deze week schreef ik een blog over “loyaliteit”. Dit begrip waar ik – na dankbaarheid – voor mezelf meer de focus op ga leggen. En dan vooral loyaliteit of trouw zijn naar mezelf en aan mezelf. Het mooie is, dat de momenten dat ik deze week over dit begrip nadacht ik ook meer en meer inzag dat loyaliteit en dankbaarheid best dicht bij elkaar staan. Als je trouw blijft aan jezelf, aan je eigen idealen, je wensen, dan volgt bijna op hetzelfde moment een gevoel van dankbaarheid. Want door trouw te blijven aan jezelf doe je waar je goed in bent. Of doe je wat je graag wilt. En dat kan zich dan weer uiten in dankbaarheid.

Mooi hoe ogenschijnlijk twee begrippen los van elkaar staan uiteindelijk toch hand in hand staan en me een stukje meer verdieping geven in de wonderschone wereld van ons (of moet ik zeggen: “mijn”) innerlijk.

Happy thanksgiving allemaal!