Loyaliteit komt op mijn pad

Vandaag komt het woord “loyaliteit” op meerdere manieren op mijn pad. En ik vraag me ineens af: “wat betekent dit woord nu eigenlijk?”.

Als ik “loyaliteit” op zoek op internet kom ik op de volgende betekenis (bron: Wikipedia): “Trouw of loyaliteit is een morele verbondenheid, vasthoudendheid, of het zich houden aan een verbintenis, band, of verplichting. Waar deze verplichting niet wordt nageleefd, waar trouw wordt geschonden en ontrouw intreedt, kan sprake zijn van verraad.”

Een eenduidige betekenis van loyaal is er niet. Maar woorden als “trouw“, “eerlijkheid“, “oprechtheid” komen allemaal in de richting van de betekenis van loyaal.

Trouw blijven aan mezelf

Vanmiddag was ik bij mijn coach en het gesprek kwam ook op het onderwerp “loyaliteit”. En ik heb de opdracht gekregen om loyaal te blijven aan mezelf. Trouw te blijven aan mezelf. Want ik ben daar keigoed in. In loyaal zijn. Naar mezelf toe? Nee, naar anderen. Dat kan ik als de beste. Als mensen me vragen iets voor hen te doen, 9 van de 10 keer doe ik het. Doe ik het niet…dan heb ik of echt geen tijd of is er iets aan de hand waardoor ik echt, echt niet kan. En dat, lieve lezer, is niet altijd goed. Want wat gebeurt er…ik ben een weg ingeslagen waarbij ik altijd loyaal ben naar anderen toe. En op die weg is er geen ruimte voor mezelf. En dat, precies dat, ga ik veranderen.

Maar daarom moest ik van mezelf even duiken in het begrip “loyaliteit”. Want wat is dat nu precies? Hoe dat moet of werkt naar anderen toe, dat weet ik heel goed. Maar naar mezelf? Ai…dat is toch wel andere koek.

Verraad?

Maar ik waag de sprong. Lees weer eens de betekenis van loyaliteit, bovenaan deze blog. Het is een morele verbondenheid, een band, een verplichting. En als je die niet naleeft…dan is er sprake van verraad…OEF! Dat klinkt heftig. Naar anderen toe ervaar ik het ook zo. En ook als ik denk dat mensen loyaal naar mij toe zijn, maar als puntje bij paaltje komt, dat toch niet zo is, dan voel ik dat ook. Dat verraad. Of op zijn minst teleurstelling, want “verraad” klinkt wel heel zwaar en heftig.

De verbinding met jezelf

Maar als ik die betekenis nu eens heel letterlijk neem en dan kijk naar mezelf. Aan wie moet je trouwer zijn dan aan jezelf? Met wie moet je een intensere verbinding aangaan dan met jezelf? Ik denk dat als je je volledig trouw of loyaal bent aan jezelf, dat je dan ook daadwerkelijk voor 100% jezelf bent. En dat is precies wat ik de komende tijd ga doen. Nog loyaler zijn naar mezelf toe.

Yoga en loyaliteit

Mijmerend over het begrip “loyaliteit” vraag ik mezelf nog eens af hoe het nu ook alweer zit met yoga. Hoe past daar het begrip loyaliteit in? En dat antwoord ligt dichterbij dan ik dacht. Tijdens mijn lessen geef ik altijd aan dat het het allerbelangrijkst is dat mijn studenten goed naar hun eigen lichaam luisteren. Hun grenzen leren opzoeken, ze te bewaken, er niet over heen te gaan. Door dat te blijven oefenen, leer je namelijk steeds beter luisteren naar jezelf. En ben je dus ook meer en meer loyaal aan jezelf. Dit begrip verwerk ik de komenden weken steeds wat dieper in mijn yogalessen. Zo laat ik fysieke oefeningen en yogafilosofie samenkomen.

“Van proberen kun je leren”

Om met de woorden van mijn zes-jarige nichtje te spreken “van proberen kun je leren“. Een waarheid als een koe! Hoe ik met gemak trouw ben aan anderen, zo ga ik nu proberen en oefenen loyaal te zijn aan mezelf. Afspraken maken met mezelf, mezelf kritische vragen stellen, ben en blijf ik trouw aan mezelf? Ik denk dat ik er uiteindelijk een rijker mens van word.

Loyaal..die pet past ons allemaal

Door mijn enorme loyaliteit aan anderen ben ik ergens vergeten die loyaliteit, die voor 100% in me zit, voor mezelf in te zetten. En daar gaat verandering in komen! Beloofd. Ik ga je hiervan op de hoogte houden via deze blog en mijn instagram.