Over een week stap ik in het huwelijksbootje met de liefde van mijn leven. Dat vooruitzicht inspireerde mij tot het schrijven van mijn blog over de liefde.

Voelen en ervaren

Er is en wordt nog veel over liefde geschreven. In alle talen, in alle culturen. Er is geen vastomlijnde definitie van het begrip liefde. Je kan het begrip niet goed uitleggen, het is er niet, je kan het niet vastpakken, maar op het moment dat het voor je staat, dan weet je het! Zo is het met veel begrippen binnen de yoga-traditie ook, bepaalde dingen moet je voelen of ervaren, dan weet je dat het er is.

“Solid as a rock”

Liefde tussen twee mensen is iets heel bijzonders. Of je nu getrouwd bent of niet, je kiest op een bepaald moment voor elkaar. Vanuit je hart, met volledige overgave. Het voelt  alsof er niets en niemand belangrijker is dan jullie samen. Samen ben je zo sterk als de grootste berg ter wereld. En dat gevoel van samen sterk zijn en sterk staan, is iets wat je volgens mij altijd moet proberen vast te houden.

Zelfcompassie

Maar liefde is niet alleen een begrip of werkwoord dat geldt voor twee personen. Nee, het is ook een werkwoord wat slaat op jezelf. Precies, op jou als individu. Het is belangrijk altijd genoeg liefde, tijd en aandacht voor jezelf te reserveren. En daar draait het voor een heel groot deel om bij yoga. Goed voor jezelf zijn, zelfcompassie, zelfliefde. We kennen de begrippen,  maar vergeten ze vaak zo makkelijk. Hoe snel zeg je iets negatiefs tegen jezelf als je in jouw ogen iets verkeerd doet? Of ben je streng voor jezelf over je uiterlijk, je voorkomen etc etc? Zelfkritiek, het is goed om kritisch te zijn op jezelf, dat houd je scherp. Maar niet ten koste van alles. Mild zijn, naar jezelf en anderen toe, is erg belangrijk. En valt ook altijd weer terug te voeren op de liefde.

Geweldloos, eerlijk en tevreden

In de yogatraditie wordt geschreven over yamas en niyamas. Leefregels voor de omgang met anderen en leefregels die vooral van toepassing zijn op jou als individu. Eén van de onderdelen van de yamas is ahimsa. Dit betekent geweldloosheid in de breedste zin van het woord. Door negatief over jezelf of anderen te denken of te praten doe je jezelf of een ander geweld/letsel aan (wat in het sanskriet himsa wordt genoemd).  Door die gedachten niet te hebben of zoveel mogelijk achterwege te laten, beoefen je ahimsa; geweldloosheid.

Satya gaat over het spreken van de waarheid. Dit is iets, wat zeker binnen liefde, voor jezelf en anderen erg belangrijk is. Binnen de niyamas wordt onder andere gesproken over santosha, wat staat voor tevredenheid, dankbaarheid en vreugde. Tevreden zijn met jezelf, met wie je bent. Zomaar enkele voorbeelden van begrippen vanuit de yoga-tradititie waaruit blijkt dat liefde zo’n belangrijk begrip is. Een universeel begrip waar we allemaal op een manier naar op zoek zijn.

Ga de verbinding aan! 

Wat ik maar wil zeggen, liefde is belangrijk. Als je eerst de verbinding met jezelf aangaat, dan volgt een verbinding met een ander als vanzelf. Zonder inspanning kun je dan houden van. En de liefde die je in je hebt, kan en mag je dan geven, aan jezelf en de ander.

Namasté!