Licht en Liefde

Zonder hier een uitgebreide religieuze uitleg te geven over Pasen, wil ik wel graag vertellen waar Pasen over gaat. Het is een feestdag waarop christenen vieren dat Jezus na zijn dood weer is opgestaan. Door deze wederopstanding wordt de periode rondom Pasen ook vaak geassocieerd met nieuw leven. Daarnaast worden rondom Pasen ook vaak – vanuit andere religies en culturen – lentefeesten gevierd. Bij een lentefeest vieren we vaak vruchtbaarheid. Het nieuwe leven. Waar we dankbaar voor zijn. In de Lente ontwaakt de natuur en wordt de grond weer vruchtbaar.  Uiteindelijk gaat het bij welke viering dan ook, over (weder) geboorte, het verwelkomen van het licht en de vruchtbaarheid.

Persoonlijk vind ik dat een erg mooie betekenis en vind ik Pasen één van de fijnste periodes in het jaar. Misschien wel omdat er meer licht is, meer kleur en meer leven.

Ingetogen en rustig

De Pasen van 2020 zal er voor iedereen anders uitzien dan anders. Meer ingetogen en rustiger wellicht. En, eerlijk gezegd, is daar niets mis mee. Ook al kan het voelen dat er momenteel niet zo veel licht en liefde is. Denk, voel en kijk eens om je heen? Als je er even bewust bij stil staat, dan is er misschien juist wel heel veel licht en liefde.

Al zijn het maar je kinderen die momenteel veel meer sprankelingen dan anders in huis brengen (want ja, ze zijn nu veel meer thuis dan anders). Groei je als stel dichter naar elkaar toe omdat je meer thuis bent samen of merk je dat je elkaar juist eerder zat bent, maar lukt het wel elkaar ruimte te geven? Dat allebei is liefde. Voor jezelf én voor elkaar.

Natuurlijk, voor een ieder wordt in de huidige situatie ons geduld (op allerlei vlakken) op de proef gesteld. Daarom zijn de volgende oefeningen zo leuk en fijn om te doen. Alleen, met je partner en misschien, heel misschien doen zelfs je kinderen (als je die hebt) mee. De meditaties zijn zo ingesproken dat ze voor kinderen ook leuk en makkelijk zijn om mee te doen. 

Oefeningen voor met het hele gezin

Zorg allereerst dat je zelf en als meerdere gezinsleden mee doen, iedereen, op een eigen plekje in bijvoorbeeld de woonkamer zit. Maak hier je eigen ruimte. Misschien heb je wel een yogamatje of een kleedje of kussen. Zorg ervoor dat je jouw plekje maakt. Daarna kun je 1 voor 1 onderstaande meditaties afspelen. Als laatst staat er een leuke knutselopdracht. Zo kun je tijdens de Pasen met elkaar werken aan een “talking stick” waar je de komende weken nog plezier van kunt hebben.

Ik wens je veel plezier met de oefeningen. En…als je vragen hebt, mail mij dan op: eveline@vishuddha-yc.nl.

Ademhalingsoefening: zzzzzoemen als een bij

Ademhalingsoefening: stop je gedachten in een ballon

Samen knutselen

Als je de oefening met elkaar hebt gedaan, met bijvoorbeeld de kinderen erbij, dan heb ik hier nog een leuke opdracht voor de kinderen. Zeker in een tijd waarin we veel thuis moeten werken en kinderen gewoon de aandacht blijven vragen, wat ze nou eenmaal gewoon doen, kan het heerlijk zijn de kinderen dit weekend aan het knutselen te zetten.

Wat gaan we maken? Een zogenaamde “talking stick”. Een dergelijke stick (of gewoon “stok” :-)) wordt bijvoorbeeld door Indianen of Sjamanen gebruikt bij diverse rituelen en groepsgesprekken. En voor dat laatste kun je deze “talking stick” thuis heel goed gaan gebruiken.

Wat heb je nodig? 
– een stok
– materiaal om de stok mee te versieren. Dit kan van alles zijn, van verf, kralen tot schelpjes en steentjes. En van veertjes tot touw. Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt het gebruiken.

Vervolgens ga je aan de slag met het versieren van de “talking stick”. Dat kan zo uitbundig of ingetogen als je zelf wilt. Laat kinderen lekker hun gang gaan. Bij deze stok kan alles.

En dan…?

Als de stok af is, heb je een “talking stick” die in het gezin gebruikt kan worden. Je kunt er verschillende oefeningen mee doen. Bijvoorbeeld, aan het einde van de dag ga je met elkaar aan tafel zitten. Degene die de stok in handen heeft mag vertellen wat hij/zij die dag het leukste vond, of juist het stomst. Dat mag ook. Zo laat je de stok rond gaan. En elke keer als iemand de stok vast heeft, luistert de rest en diegene vertelt.

Zo heb je aandacht voor elkaar. Voor de leuke en minder leuke dingen.

Je kan de “talking stick” ook gedurende de dag gebruiken. Als je zelf bijvoorbeeld aan het werk bent en je kind heeft echt iets heel belangrijks te zeggen of te vragen, dan komt hij/zij met de stick naar je toe. Dan weet je, ok, nu even luisteren. Of je spreekt juist af, als papa of mama de “talking stick” bij het bureau heeft liggen, dan mag er gestoord worden voor even een knuffel. Ligt de stok er niet, dan wil papa of mama heel graag even in stilte werken. Zo maak je er gedurende de dag met je kind een spel van.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Post comment