Wat hebben yoga en India met elkaar gemeen?

Diepgeworteld

Yoga komt uit India, de groet ‘ohm‘ aan het begin van een yogales en ‘namaste‘ na afloop van een les komen uit India. Tijdens de yogaopleiding die ik volgde werd vaak verwezen naar India. We kregen lessen uit de Vedanta, één van India’s oudste geschriften. Alle namen van de asana’s die ik tijdens een yogales benoem, zijn in het Sanskriet, de oude taal uit India. Kortom: India en yoga zijn nauw met elkaar verbonden. De wortels liggen diep, zo diep, dat je ze bijna niet kunt doorgronden. Toch heb ik het geprobeerd, tijdens een rondreis van drie weken door Noord-India. We reisden van de Himalaya naar Rajasthan en kwam de meest bijzondere dingen tegen…

De komende weken vertel ik in een reeks blogs meer over India, onze belevenissen daar en mijn visie op de yoga zoals we die in het Westen beoefenen en zoals het er in India aan toe gaat.

Welkom…in India!

India, een land van uitersten. Soms wil je het niet zien, maar je wilt het zeker ook niet missen. India is het land van de curry, van de tuktuks, mensen, heel veel mensen. Als je het niet in India vindt, dan vind je het nergens.

Engels oefenen

India heeft ons verrast, we waren op het “ergste” voorbereid. En dan vooral qua leefstandaard, gezondheid van mensen en het aantal bedelaars. Helaas, van die laatste groep zijn er ontzettend veel. Maar zelfs als je hier drie weken rondreist, dan went het op de één of andere manier. Het hoort bij het straatbeeld, je kijkt hoe Indiërs er zelf mee omgaan en je past je aan. Alleen door je aan te passen maakt dat je niet al je geld kwijt bent aan elke bedelaar die voorbij komt. Maar de stem van dat ene jongetje wat in Pushkar om geld vroeg voor een chapati (brood), die stem hoor ik nog af en toe. In zijn vuile kleding en met stoffige haartjes en handjes keek hij ons aan. Uiteindelijk heeft hij een tijdje bij ons gezeten en een beetje zijn Engels geoefend. Want, dat is wat we ook merken. De kinderen vinden het leuk ons aan te spreken. Niet altijd alleen voor het maken van een selfie of het krijgen van geld, maar ook om het Engels dat ze op school of op straat leren te oefenen.

Kasten en karma

In India zijn er grote verschillen tussen arm en rijk. Dat komt ook door het nog steeds bestaande kastensysteem in India. Je hebt de onaanraakbaren, de mensen die aan de Ganges werken. Waar ze dode mensen verbranden en hun as opruimen. En dan heb je de rijkere mensen, die behoeven geen omschrijving, je ziet het zo. Veel Indiërs noemen deze, in onze ogen oneerlijke, verdeling karma en kunnen zich daardoor makkelijker schikken in hun lot. Want karma heb je gecreëerd in je vorige leven én in dit leven. Alleen maar door zo goed mogelijk te leven kun je je karma als het ware ‘wegpoetsen’ om zo een steeds beter leven te leiden. Om uiteindelijk niet meer opnieuw geboren te hoeven worden. Dat is voor veel Indiërs het hoogste doel, want het leven is niet per sé leuk. Maar dat wat je in dit leven kunt bereiken, om uiteindelijk dichterbij een staat van verlichting te komen, daar is het veel mensen wel om te doen.

Selfless service

Tijdens mijn yoga docenten opleiding leerde ik veel over karma yoga. Dit werd ook wel ‘selfless service’ genoemd. Selfless service, je doet iets zonder er iets voor terug te verwachten.  We hebben vaak zoveel wensen, hier in het westen willen we zo veel en tegelijkertijd klagen we maar door. Door onze reis door India heb ik wel geleerd dat klagen echt iets is van onze cultuur. Als ik nog eens iemand hoor klagen – over wat dan ook – dan zou ik die mensen graag wat ervaringen, foto’s en verhalen vanuit India onder de neus schuiven.

Het is zoals het is

Wat ik merkte in India is dat het er inderdaad echt op lijkt dat de mensen daar de dingen gewoon maar doen. Ben je geboren in een lagere kaste, dan schik je je daar in, zonder al te veel geklaag en doe je datgene wat er van je verwacht wordt. Als dat betekent dat je onder een zeil naast een toren van een tempel moet wonen en overdag diezelfde toren van de tempel moet poetsen, dan is dat zo. En dan is dat zelfs een eervolle baan, hoe vreemd dat in onze oren mag klinken. In dat opzicht kunnen we nog heel wat leren van de Indiase cultuur. Je neerleggen bij datgene wat van je verwacht wordt.

Tegelijkertijd werd ons door een gids in India verteld dat je wel degelijk datgene wat je doet kunt veranderen, alleen je afkomst, je kaste, die kun je niet veranderen. De huidige premier van India is daar een bijzonder voorbeeld van. Hij verkocht jarenlang chai (thee) in de treinen in India. En nu is hij premier van het land. Als je maar hard genoeg werkt, dan kun je dus zeker iets betekenen, of het nu iets kleins is of van wereldformaat.

Mystiek

Dat wordt ons nog eens extra duidelijk als we in Delhi het Gandhi smriti bezoeken. Het huis waar Gandhi de laatste 144 dagen van zijn leven verbleef en waar hij uiteindelijk is neergeschoten. Gandhi heeft zo ongelooflijk veel voor India en de wereld betekend. En dat had nog meer kunnen zijn, ware het niet dat iemand het niet eens was met hem en het nodig vond hem dood te schieten. Op het moment van overlijden sprak Gandhi de woorden Ram Ram Ram Ram. Zijn mantra en zijn gebed tot de god Rama. We lopen op deze plek en voelen de stilte. Serene rust met een vlaag mystiek.

India is een land waar cultuur en religie op elke hoek van de straat tot leven komen. Het is een land waar je in dezelfde straat voor 50 euro of voor 5 euro kunt eten. Een straat vol kleur, mensen en dieren. En tegelijk een land vol tegenstellingen…wordt vervolgd.

Namasté!