Van buiten naar binnen

Ben ik erg optimistisch in de titel van deze blog? Voor sommigen wel. Voor mezelf? Eigenlijk niet. Na een broeierige zomer mag het van mij lekker gaan stormen en regenen. Buiten wordt het wat minder aangenaam, maar binnen wordt het des te gezelliger. 

Mijn yogalessen staan de komende maand in het teken van de herfst. Van veel activiteit in de zomer gaan we wat meer de rust op zoeken en keren we alvast wat meer naar binnen. Om ons lichaam (en geest) klaar te maken voor de winter die langzaam nadert. Maar eerst…herfststormen, herfstbuien, prachtige kleuren, nog zonnige (maar koude) dagen.

Eigenlijk ben ik heel blij en dankbaar dat ik in een deel van de wereld leef waar we seizoenen hebben. Het houd me scherp en maakt me bewust van de kracht én pracht van de natuur. Ik heb familie die jarenlang op een tropisch eiland hebben gewoond en waar zij het meeste heimwee naar hadden…naar de seizoenen!

Leven met de seizoenen

Wat we hier in het westen we een klein beetje vergeten zijn, denk ik, is het daadwerkelijk meeleven en meebewegen met de seizoenen. We willen vaak zo veel, snel en meer. Terwijl ieder seizoen vraagt om een andere aanpak. In de lente zaai je, ook als je kijkt naar bijvoorbeeld je werk of je ambities op persoonlijk vlak. Je gaat uitzoeken, wat wil je en hoe ga je dat doen? Daarvoor plant je dan de zaadjes. Die kunnen in de zomer groeien, sommigen komen al tot bloei. Maar de herfst, dát is bij uitstek de tijd om te oogsten. Dat waar je zo hard voor hebt gewerkt, of het nu een studie is, je werk, een reis, je relatie, in de herfst ga je oogsten. Kijken wat opkomt, waar je wat mee kan. Om vervolgens in de winter meer te berusten in al wat is.

 

Hoera! Herfst.