Jaren geleden was ik met een vriendin voor het eerst op vakantie, zonder ouders. We zaten 24 uur in de de bus, met nog tientallen andere puisterige en voor die tijd enigszins losgeslagen pubers. Aangekomen op de plaats van bestemming stond ons een vakantie te wachten die vooral in het teken stond van zon, zee, uitgaan en (ook nog wat) cultuur snuiven. Dat laatste deden we onder andere in Rovinj en Pula. Twee toffe steden in Istrië.

“Hij is voor mij gemaakt!” (en dat ging over een zonnebril)

We waren – en zijn nog steeds – allebei gek op sieraden, armbandjes, kettinkjes, zonnebrillen. En van die laatste, nou daar zagen we er een heleboel van. En één specifiek exemplaar had het hart gestolen van mijn vriendin. Ze riep uit ” deze is voor mij gemaakt!”…wat uiteindelijk onze spreuk werd om die vakantie elke aankoop mee te rechtvaardigen. En eerlijk gezegd…we gebruiken hem nog steeds 😉

Wanneer of hoe voel je dat je ergens voor gemaakt bent?

Vandaag kwam ik weer even terug bij dat gevoel dat iets of iemand voor je gemaakt is. Hopelijk kennen velen van ons dit gevoel. Een gevoel wat van je tenen tot je kruin door je heen kan gaan. Soms als een soort elektrische schok, soms als een tinteling of kippenvel.

Toen ik mijn aller- allereerste yogales gaf. Tijdens de opleiding aan mijn groep medestudenten, kreeg ik dat gevoel. Ik begon met lesgeven en wist ” hier ben ik voor gemaakt!”. Ik kreeg kippenvel terwijl ik bezig was met mijn les en voelde tranen na afloop. Dit was ( en is!) wat ik het allerliefste doe. Ik had het weer toen ik mijn eerste betaalde les ging geven, toen ik op het Schouwburgplein in Rotterdam aan 100 mensen les gaf en tijdens een lustrum van Running Blind waar ik diverse yogalessen mocht verzorgen.

Virabhadrasana – de krijgerhouding
Foto door: Eric Timmerman – Klotterbooke Fotografie

Gevoelens van “dit is het!” en “hier ben ik voor gemaakt”. Dat gevoel wat mijn vriendin en ik vroeger herkenden bij het zien van een zonnebril die te cool was en gekocht moest worden. En later bij grotere beslissingen of verrassende momenten. Een heerlijk – en soms onverwacht – gevoel.

Kinderyoga

Zo’n verrassend moment had ik vandaag. Vandaag gaf ik namelijk mijn eerste twee lessen kinderyoga. Er ging een leuke voorbereiding aan vooraf, ik had veel ideeën en dingen voorbereid, maar wist tegelijkertijd dat het met kinderen wel eens heel anders kan gaan dan gedacht.

Zenuwachtig was ik, ik was al om vier uur wakker vanochtend. Soms heb ik zelf mijn eigen yogalessen hard nodig ;-). Vandaag was zo’n moment.

De ochtend vloog om en voor ik het wist zaten de twee lessen erop. Stond ik mijn tas in te pakken en overviel het gevoel me. Het gevoel van “hier ben ik voor gemaakt!“. Dit – de yoga – doorgeven op mijn manier. Niet zoals anderen het doen, maar op de Eveline-manier. De manier die bij mij past. Ik was zenuwachtig geweest omdat ik dacht “ik moet het net zo doen als mijn voorbeelden”.

Maar na mijn les wist ik dat ik het op mijn manier heb gedaan en dat ik dit kan. De lessen geven aan deze heerlijk eerlijke kinderen. Die open staan voor de speelsheid waarmee ik de yoga bracht, die het dansen heerlijk vonden en sommige oefeningen misschien wat “middelmatig”. Die kinderen die je op de meest laagdrempelige en creatieve manier kan vertellen over yoga en die nog zo onbevangen zijn en geen oordeel hebben. En – last but nog least – die kinderen die je doen vergeten dat je zelf soms de wat serieuze volwassene bent, die je bent. Die je zelf ook weer even kind laten zijn. Ondanks dat ze mij met mijn 36 jaar wel heel oud vinden (“bijna net zo oud als mijn mama!, riep er één“).

Dit gevoel maakt dat je weet dat je op het juiste pad loopt

Ik vroeg mezelf na afloop nog af of ik tijdens het lesgeven heb genoten? Dat heb ik…en achteraf nog meer en bewuster. En dat gevoel van “hier ben ik voor gemaakt” maakte dat ik weer even stilstond bij waarom ik dit ben gaan doen en dat ik er dus ook echt voor gemaakt ben en op het goede pad zit.

Maak hartenkeuzes

Misschien is dat wel de belangrijkste les…als je op het goede pad zit of dat doet wat voor JOU goed is en goed voelt, dan is dat ook zo. Of dat nu een keuze betreft van de destijds onweerstaanbare zonnebril die het leven net een beetje mooier maakte of de keuze voor het werk dat je doet. Beide keuzes zijn hartenkeuzes…op gevoel, met liefde en aandacht voor jezelf. En misschien…omdat je het niet al te vaak doet of zo’n keuze maakt, ontstaat daardoor wel die kippenvel of schok door je lichaam, misschien zelfs wel een traan die je moet wegpinken. Want, alleen jij weet wat goed voor je is. En als je naar die stem, de stem van je hart luistert, dan weet je (uiteindelijk) weer waar jij voor gemaakt bent.

Luister naar de stem van je hart