Op Instagram plaats ik elke dag (soms om de dag) een moment waar ik die dag dankbaar voor ben. Ik ben dit gestart om mezelf nog bewuster te maken van kleine momenten van dankbaarheid. Eerst schreef ik het altijd op in een boekje. Voordat ik ga slapen, bedenk ik mij welke momenten die dag voor een gevoel van dankbaarheid (of ik noem het ook wel: een gevoel van klein geluk) hebben gezorgd. Soms zijn dat 2 of 3 momenten, soms meer en zo nu en dan één. En één moment is al genoeg.

Door dagelijks stil te staan bij die momenten leer je meer te leven in het nu en te genieten van kleine momenten. Ik merk dat hoe langer ik er nu mee bezig ben, ik door de dag heen steeds meer en vaker kleine momenten van dankbaarheid erken. En daar ben ik dan weer dankbaar voor. Om iedereen om me heen hier nog meer bewust van te maken, ben ik enige tijd geleden gestart met die insta-posts over dankbaarheid (#108dagendankbaarheid & #108dagensantosha).

Hoe zou ik dat gaan aanpakken? Ga ik het af en toe doen, voortaan elke dag of geef ik mezelf een soort “challenge”. Ik koos voor het laatste. In totaal plaats ik 108 keer een moment van dankbaarheid op mijn Instagram-account. Waarom 108 keer? Dat vertel ik je in deze blog.

Het getal 108

Wat is dat toch met het getal 108 in de yoga? Waarom zitten er 108 kralen aan een mala (gebedssnoer) of waarom hoor je weleens dat yogi’s 108 zonnegroeten doen? Ik ging op onderzoek uit.

Religie & 108

Het Hindoeïsme, Boeddhisme en de Islam hebben allemaal een bepaalde affiniteit met het getal 108.

Eenvoud siert de mens

Als ik op Wikipedia het getal 108 op zoek, krijg ik als eerste melding dat het het getal is na 107 en vóór 109…tsja…hoe simpel kan het zijn 😉 Maar ook staat er dat het getal 108 in veel oosterse religies beschouwd wordt als een heilig getal.

1- 0 – 8

Als je ieder getal apart bekijkt, dan staat ‘1’ voor één ding, ‘0’ voor niks en ‘8’ voor oneindigheid (alles). Yoga komt oorspronkelijk uit India. In India is het hindoeïsme één van de grootste religies. Vanuit dit aspect bezien staat ‘1’ voor God, ‘0’ voor leegheid of volmaaktheid in spirituele beoefening en ‘8’ voor eeuwigheid.

108 in de natuur

Het getal 108 komt ook in onze natuur veel naar voren. Zo kwam ik er achter dat de diameter van de zon ongeveer 108 keer zo groot als de aarde. En de afstand van de zon tot de aarde 108 keer de diameter van de zon. De gemiddelde afstand van de aarde tot de maan is ongeveer 108 keer de diameter van de maan.

Onze emoties

Mensen zouden 108 verschillende emoties kennen. 36 met betrekking tot ons verleden, 36 tot het heden en 36 tot de toekomst.

India / hindoeïsme

In het hindoeïsme speelt het getal 108 een grote rol. Zo zijn er 108 namen voor de verschillende hindoegoden. Als je gaat mediteren en je doet dat met behulp van een mala (gebedssnoer), dan heeft de mala 108 kralen. Een mala gebruik je tijdens het mediteren voor als je bijvoorbeeld een (persoonlijke) mantra hebt die je tijdens het mediteren steeds voor jezelf in gedachten herhaalt. Als je daarbij je mala gebruikt, dan reciteer je dus voor jezelf 108 keer jouw mantra.

De Ganges, de heilige rivier in India, stroomt over een gebied van 1.080.000 km².

Shiva, één van de belangrijkste goden in het hindoeïsme, heeft 108 namen. En die 108 namen geven, door hun betekenis, de 108 kwaliteiten van Shiva weer. Op de video hieronder worden alle namen van Shiva gereciteerd. Mooi om tijdens het lezen van deze blog te luisteren.

Krishna is ooit een verschijningsvorm van Shiva hier op aarde geweest en en wordt gezegd dat Krishna 108 beschermers had.

De ziel wordt in het hindoeïsme Atman genoemd. Onze ziel zou volgens hindoestaanse filosofieën 108 fases doorlopen naar de staat van verlichting (samadhi).

De traditionele Indiase dans kent 108 vormen.

Het Sanskriet alfabet (oude taal uit India) kent 54 letters. En elke letter heeft een mannelijke en een vrouwelijke vorm. Als je 54 vermenigvuldigt met 2…dan krijg je, je raadt het al: 108.

Boeddhisme

Boeddha heeft ooit 108 vragen gesteld en heeft daarop ook 108 antwoorden (of: verklaringen) gegeven. Misschien hebben daarom boeddhistische tempels meestal 108 treden.

Islam

In de Koran verwijst het getal 108 naar God of Allah.

Tot besluit

Zo kan ik nog wel even doorgaan met wat het getal 108 allemaal kan of zou betekenen. In Japan zijn er ook allerlei opvatting over het getal 108. Vanuit de ayurveda en marma geneeskunde ook. Het voert nu voor deze blog te ver om nóg dieper in te gaan op het getal 108. Maar ik blijf het onderzoeken, want ik vind het echt interessant. En als ik dan weer wat nieuwe dingen te weten ben gekomen, dan ga ik het hier delen. Ik denk wel dat het als een paal boven water staat dat 108 een speciale (spirituele) betekenis heeft. Met een rijke geschiedenis aan verhalen. Ik ben benieuwd wat ik nog meer over dit getal kan en ga ontdekken. Als jij er meer over weet en je wilt het met me delen? Graag! Stuur me dan een mail. Daar ben ik je dan weer dankbaar voor. 🙂


Bronvermelding
Op internet is heel veel te vinden over het getal 108. Zo heb ik voor de totstandkoming van deze blog gebruik gemaakt van onder andere onderstaande bronnen.
http://leyoga.nl/108-2/
http://www.drikpanchang.com/hindu-names/gods/lord-shiva/108-shiva-names.html
http://leyoga.nl/108-2/
Daarnaast heb ik in de bibliotheek diverse boeken (afdeling esoterie en religie) waarin gerefereerd wordt aan het getal 108 geraadpleegd. Waaronder de Koran en de Bhagavad Gita.