Wat een geluk dat er Facebook is, anders had ik niet geweten dat ik deze week precies één jaar werkzaam ben als ZZP’er. Op 12 september 2016  trok ik mijn stoute schoenen aan en ging ik naar de Kamer van Koophandel. Iets waar ik jaren van had gedroomd, werd nu werkelijkheid. Enigszins zenuwachtig zat ik te wachten totdat ik naar binnen werd geroepen.

Een droom die uitkwam

Met mijn ondernemingsplan onder mijn arm ging ik zitten aan het bureau van de medewerker van de KvK en werden de nodige formaliteiten afgerond. Voor die man die mij hielp waarschijnlijk een dagelijkse routine, voor mij een droom die uitkwam. Alles wat gebeurde, wat gezegd werd en wat ik voelde nam ik dubbel zo goed in me op. Want ik wilde dit moment niet vergeten.

Was dit nou waar ik jaren best tegenop had gezien? Wat ik spannend vond? Het was allemaal zo gedaan. Ik was gegroeid, naar dit moment toe gegroeid. Niet veel later stond ik buiten, met de nodige administratieve stukken onder mijn armen en met een grote glimlach op mijn gezicht. Ik kan het gevoel dat ik toen had nog zo terughalen.

Geluksmomenten

In mijn meditatie ga ik vaak in gedachten terug naar geluksmomenten die ik heb beleefd. De herinnering aan zo’n moment kan me even in een staat van ontspanning brengen. Wat doe je dan precies? Je brengt eigenlijk een bepaald gevoel terug waarbij je je fijn voelde. 100% jezelf, sterk en krachtig.

Terug in het nu

Tijdens de meditaties die ik tijdens mijn yogalessen geef, laat ik mijn studenten ook vaak voor zichzelf in gedachten een geluksmoment oproepen. Die momenten brengen je vaak, hoe gek dat misschien ook klinkt, terug in het nu. Als je piekert, onrustig of gestresst bent, kan een geluksmoment je even helpen uit die maalstroom van gedachten te komen. En het hoeft geen uren te duren, zo’n oefening is vaak voor enkele minuten al voldoende.

Verzamel jouw geluksmomenten

Je zou dus wel kunnen zeggen dat het verzamelen van geluksmomenten misschien wel één van de belangrijkste taken is in ons leven. Want die momenten kunnen ons helpen juist op de momenten dat het tegen zit. Het zijn herinneringen, gevoelens en momenten die je mag koesteren.

Geluk zit dichterbij dan je denkt

Kwam er tijdens het lezen van deze blog al een geluksmoment bij je in gedachten?Misschien popte er zomaar één op. Schrijf deze dan op, of onthoud hem. Zo’n geluksmoment hoeft geen wereldreis te zijn, het gaat vaak juist om de kleine dingen. Bijvoorbeeld de kleuren die je straks weer gaat zien in de herfst, je kleine neefje of nichtje die je enthousiast begroet of je zoon of dochter die voor het eerst ‘papa’ of ‘mama’ tegen je zegt. Geluk zit soms zo dichtbij, alleen realiseren we het ons niet altijd.

Stil staan en trots zijn

Die herinnering van Facebook deed me beseffen dat ik even stil moest staan bij wat ik dit jaar allemaal heb gedaan. Wat ik heb bereikt en waar ik trots op mag zijn. Want ik ben – zoals zoveel mensen – zo geneigd door te draven. Mee te gaan met elk moment, elk leuk moment en elk minder leuk moment. Dat is een valkuil van ons leven hier in het Westen denk ik.

Gelukkig heb ik dan yoga en meditatie die mij met beide benen op de grond houden en mij laten leven in het moment. Heb ik zo’n moment, dan fluit ik mezelf terug en zeg ik tegen mezelf: …”oke Eveline, vandaag kijk je niet naar wat je allemaal nog wil, wenst of moet, vandaag kijk je naar alle mooie dingen die je het afgelopen tijd hebt gedaan!”.

Geluksmomenten-lijstje

En zo roep ik mezelf af en toe een halt toe. Ga ik achterover zitten en vooral terugkijken. Ik wil je uitnodigen voor jezelf een geluksmomenten-lijstje de maken van de afgelopen periode. Het omschrijven van je eigen geluksmomentjes kan je helpen je nog meer bewust te worden van wat jij voelt, van wat jou drijft en waar je van geniet.

Namasté!