Wie kent deze uitdrukking niet? Uit de film de Lion King…”Hakuna Matata..je hebt het of niet…Hakuna Matata…het is maar hoe je het ziet…*” Mijn favoriete uitdrukking uit één van mijn favoriete films. Maar wat betekent dit nu? Hakuna Matata…

Hakuna Matata

Hakuna Matata komt uit het Swahili en betekent letterlijk “er zijn geen problemen/moeilijkheden”. Vaker wordt het vertaald als “geen zorgen”. Als je gaat googlen op de betekenis van Hakuna Matata, kom je allerlei dingen tegen, maar uiteindelijk draait het bij elke vertaling om het hebben van geen zorgen, niet overal problemen in zien. Een beetje “don’t worry be happy’.

Ik gebruik deze uitdrukking al zo lang ik me kan herinneren. Als een soort mantra. Op een moment dat je het heel druk hebt, onrustig bent, of allerlei gedachten hebt waar je je zorgen om maakt…denk dan eens hakuna matata!

Ook bij yoga kan je deze mantra toepassen. Misschien denk je weleens tijdens een les “pffffttt…is dit het nou vandaag?”. En een andere keer gaat het heerlijk, zit je in een flow en doe je de asana’s met gemak. Vaak wordt er gezegd dat dat wat er op je yogamat gebeurt, een afspiegeling is van hoe het er in het leven aan toe kan gaan. De ene keer luister je naar je lichaam, een andere keer niet, kijk je naar anderen, ga je over je grenzen heen. En dat is ook heel normaal. Want we zijn allemaal mensen.

Als je nou eens jezelf voorbij loopt of merkt, je bent alleen maar bezig met een ander en niet met jezelf, of je maakt je druk om van alles en nog wat. Zeg tegen jezelf: Hakuna Matata…geen zorgen. Je kijkt van een afstandje naar waar je mee bezig bent en relativeert weer even.

Soms komt niet alles direct goed, maar uiteindelijk komen dingen wel op hun pootjes terecht.

Hakuna Matata!

 

* Deze zin komt uit het lied Hakuna Matata, uit de Nederlandse versie van de film De Lion King.