Waarom beginnen veel yogalessen toch altijd met het zingen van de klank van Ohm? Waar komt deze klank vandaan en waar is het goed voor? Zomaar enkele vragen die ik weleens voor of na een yogales krijg. Daarom neem ik je in deze blog mee in de wondere wereld van de klank van Ohm.

Oerklank

In de Indiase filosofie wordt gezegd dat de klank van Ohm te horen was toen het universum ontstond. Als een soort oerklank dus. Duizenden jaren geleden is deze klank door rishis in India ontdekt. Het is een Sanskriet woord (de oude taal uit India), vaak geschreven in Devanagari (het alfabet van het Sanskriet). Elke mantra in het Sanskriet begint met de klank van Ohm.

Energie

Ohm staat dus voor elk begin. Als je de klank begint te zingen, dan laat je de vanuit je buik omhoog komen, bij je borstgebied komt de H er bij en bij je keel sluit je de klank af met de M. Probeer het maar eens, het voelt als een hele diepe klank waarbij je de klank van Ohm als het ware voelt trillen door je lichaam. Het maakt een soort energie in je los. Ohm staat daarom ook voor alle energie om ons heen.

Symbool

Het teken Ohm heb ik al veelvuldig in mijn schilderijen verwerkt. Het fascineert me elke keer weer. De eenvoud van een symbool met zoveel mystieke betekenis. Zoals je ziet bestaat het teken uit 3 delen. Die 3 delen staan voor de aarde, dat wat tussen hemel en aarde staat en de hemel zelf. In het hindoeïsme wordt ook wel gezegd dat deze tekens staan voor Brahma, Vishnu en Shiva. Brahma als schepper van de aarde, Vishnu als beschermer en Shiva als de vernietiger of degene die alles weer opnieuw maakt.

Zo zie je, een zo op het eerste aanblik eenvoudig teken, kan al tientallen betekenissen hebben. Zelf zeg ik altijd, het is het belangrijkst welke betekenis jij aan een symbool toekent. Dat waar jij je mee verbonden voelt, dát is belangrijk.

Voor mij staat de klank van Ohm voor dat waarmee alles begint. Het is de klank die aan het begin staat van iets nieuws en zo ook altijd aan het begin van mijn yogalessen. Door het samen zingen van deze klank, tunen we als het ware op elkaar in. Het zet de les in een bepaalde sfeer. Je weet dat je een heerlijke les voor de boeg hebt en om dat te benadrukken en voor jezelf het beginpunt van de les te markeren, zingen we die Ohm. Ook sluit ik mijn lessen altijd af met het zingen van drie keer Ohm. Zoals je begint, zo sluit je ook weer af. Altijd met een positieve intentie zodat je jouw dag of avond kan vervolgen met de sfeer van de yogales nog in je hoofd en lichaam.