Santosha

Dankbaarheid, gratitude, in yoga “santosha” genoemd. Wat is het toch een groot woord: “dankbaarheid”. Niet alleen in hoeveelheid letters, maar als je het woord uitspreekt of eraan denkt, heb je dan ook niet dat je alleen maar aan grootste dingen denkt?

Bijvoorbeeld aan die mooie reis die je ooit maakte, een nieuwe auto voor de deur, een groots verjaardagsfeest, een heerlijk diner bij je favoriete restaurant…bij deze oefening over dankbaarheid gaat het juist om de kleine dingen. We zijn zo geneigd geluk en dankbaarheid te ervaren in grootse dingen, terwijl de essentie ervan vaak juist in de kleinere dingen zit.

Als je een off-day hebt gehad, bedenk je dan goed of er echt helemaal niks of niemand was om dankbaar voor te zijn. Was er niemand die naar je lachte vandaag? Zat je lekker in de zon op je balkon of vanachter het raam? Had iemand in de krant een column geschreven waar je om moest lachen of heb je jezelf getrakteerd op een lekker koekje (of beter: chocolade!) bij de thee? Kroop je kind bij je op schoot of maakte je partner het avondeten?

Zo ontzettend veel is er om dankbaar voor te zijn. Alleen vergeten we die momenten soms.

Helemaal in een tijd als deze. Een tijd van crisis. Een tijd waarin onzekerheid, angst, verdriet en misschien ook wel woede en zeker ook machteloosheid als een soort spinnenweb om je heen grijpen. En dat is niet fijn.

Oefening 1: Meditatie dankbaarheid

In onderstaande video heb ik een meditatie opgenomen die in het teken staat van dankbaarheid. Een mediatie met een ademhalingsoefening om vervolgens te komen bij jouw gevoel van dankbaarheid.

Het enige wat je hoeft te doen is even 10 minuutjes voor jezelf reserveren. Ergens op een rustig plekje te gaan zitten. Misschien vind je het fijn een dekentje om je heen te slaan. Zorg ervoor dat je rechtop en comfortabel zit. Laat mijn stem je meenemen naar een korte ontspanning en naar jouw gevoel (en moment) van dankbaarheid.

Oefening 2: Schrijf het op

Om te oefenen met dankbaarheid zou ik je als tip willen geven om dagelijks, voor het slapen 1 of 2 momenten van dankbaarheid op te schrijven. In het begin is het misschien even zoeken. Moet je als het ware de deuren naar dit gevoel open zetten.

Maar je zal merken, als je het vaker doet, dan komen de momenten van dankbaarheid vanzelf. En dan zal je die momenten gedurende de dag meer en meer gaan herkennen.

Noteer jouw momenten van dankbaarheid in een mooi schriftje. Je kunt ook onderstaand bestand downloaden, print het een paar keer uit en leg het naast je bed.

Laat dit je in ieder geval inspireren tot meer (en kleine) momenten van dankbaarheid.

PDF Dankbaarheid; een geheugensteuntje

Namasté!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Post comment