Met het vishuddha chakra heb ik een bijzondere band. Dit is ook de reden dat ik dit chakra heb verwerkt in mijn bedrijfsnaam. Voor mij brengt dit chakra datgene samen waar Oost en West voor staan. Het nuchtere van het Westen verenigd met het spirituele en gevoelige van het Oosten. Twee aspecten in het leven, in mijn leven, bij mijn yoga-beoefening, maar ook in mijn dagelijks leven, die ik altijd wil terug laten komen.

Verbinding

Communicatie is alles. Alles is communicatie. Iedereen vindt er wat van en iedereen doet het. Van online tot offline communicatie, het is niet meer weg te denken uit onze samenleving. En juist datgene wat we allemaal dagelijks doen, namelijk communiceren, is iets wat ik verbind. Binnen mijn bedrijf, binnen mijn yogalessen en op mijn werk. Verbinding, dat is wat yoga betekent en wat ik hier letterlijk zelf tot uitvoering breng.

Open en eerlijk communiceren

Het vishuddha chakra ligt in ons keelgebied, aan de voorkant van de hals, ter hoogte van de schildklier. Het staat voor je spraakcentrum, voor open en eerlijk communiceren. Als je dit zelf doet, naar anderen, maar vooral ook naar jezelf toe, dan is deze chakra in balans en voel je geen ongemakken op het gebied van jouw persoonlijke communicatie. Maar het kan natuurlijk zijn dat jouw communicatie niet optimaal is, dat je niet alles wat je zou willen zeggen, ook daadwerkelijk zegt. Of dat je je opsluit, om welke reden ook. Niet dat je jezelf fysiek opsluit, maar dat je het gevoel hebt dat je je niet volledig kunt uiten. En dat is bij het werken met de keelchakra zo belangrijk. (keelchakra is een andere benaming voor het vishuddha chakra).

Open-up!

De oefeningen die ik tijdens een workshop over het keelchakra doe zijn vooral gericht op het hart- en keelgebied. En dan met name op het openen van die gebieden. Dat brengt me er ook op om hier te noemen dat het hart- en keelchakra onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Alles wat je doet, op welk chakra-niveau dan ook, heeft invloed op je lichaam, op je welbevinden. Maar het hart- en keelchakra staan beiden voor jezelf zijn, open en eerlijk zijn, voor voelen en tegelijkertijd voor zachtheid, dat ik oefeningen voor deze chakra’s vaak verwerk in één workshop. Op die manier ervaar je het volle effect van de oefeningen en zal je de energie in je borst- en keelgebied voelen stromen.

Luisteren naar je eigen lichaam

Wat niet altijd gemakkelijk is, want soms zit er ergens een blokkade, of ben je helemaal niet gewend te werken met deze chakra’s. Tijdens de les let ik daar op, en vraag ik jou ook om goed te letten op die dingen die je lichaam aangeeft en te luisteren naar wat je voelt.

Want dat is mijn devies, in welke les of workshop ik ook geef…luister altijd goed naar je eigen lichaam. Het is – uiteraard  – belangrijk te luisternen naar wat de docent zegt, maar luisteren naar je eigen gevoel en naar dat wat je lichaam vraagt of aangeeft, dat is velen malen belangrijker! Zo leer je tijdens mijn lessen niet alleen meer over de chakra’s, maar krijg je ook tools aangereikt om beter te leren luisteren naar je lichaam. Wat wil je nog meer? 😉

De volgende chakra- workshop is op zondag 26 november. Doe je mee? Meer informatie.