Op zondag 20 augustus gaf ik alweer de 3e Chakra Sunday workshop. Een workshop waarbij we stil staan bij de werking, effecten en oefeningen voor de derde chakra. Ook wel het Manipura chakra genoemd. Manipura betekent in het sanskriet ‘flonkerend juweel’.

1 Chakra – 3 namen

Deze chakra zit boven of rondom de navel of tussen je navel en de onderkant van je borstbeen. Kijk je vanaf je rug, dan zit het chakra meer in het midden van je rug.  Deze  chakra wordt ook wel zonnevlecht chakra genoemd. Ook de term plexus solaris/solar plexus komt vaak voor als mensen het hebben over het derde chakra.

Als ik in mijn lessen vertel over deze chakra, dan zeggen mensen wel dat ze deze chakra inderdaad kennen onder de naam solar plexus omdat bij zangles of in het koor deze term gebruikt wordt. Mensen wordt bij die lessen geleerd om vanuit de buik te zingen of te ademen. En dat gebruiken we in de yoga ook.

De energie van de zon staat centraal bij het derde chakra.

Wat wil, kan en mag jij?

Je manipura chakra staat in contact met je ego, jouw eigen ik. Gevoelens als eigenwaarde, zelfrespect, vertrouwen en persoonlijke kracht staan in verband met deze chakra. Als je persoonlijke kracht goed ontwikkeld is weet je wie je bent en waar je voor staat. Door te werken met deze chakra leer je meer te voelen en vooral te luisteren naar je gevoel. Omdat dit chakra staat voor handelen of doén leer je bij het werken met deze chakra meer en meer wat je zelf wilt, mag en kan.

De kleur van de zon

De kleur die bij deze chakra hoort is de kleur geel. De kleur van de zon, de kleur van energie en activiteit. Het is net als bij de eerst een tweede chakra een basiskleur en een warme natuurtint. Een warme kleur verhoogt je stemming en geeft een gevoel van rust en licht. Geel is ook één van de kleuren van vuur. Vuur is het element dat hoort bij dit chakra. Vuur is warm, energiek en actief. Precies de eigenschappen die ook weer bij deze chakra horen.

Derde chakra – zonsondergang in Marrakech

Vuurademhaling

Er is bijvoorbeeld een oefening die ik vaak doe tijdens een yogales, die heet de kapalabhati, of ook wel vuurademhaling. Dit is een ademhalingsoefening waarbij we heel actief uitademen door de neus en daardoor het vuur in ons lichaam als het ware aanwakkeren. Je krijgt het ook warm van deze oefening. Steeds op elke uitademing trek je je buik naar binnen toe, het gebied waar je zonnevlechtchakra zit. Daardoor activeer je dit gebied nog meer. Met die oefening stuur je het vuur, de energie als het ware naar boven, naar de hoger gelegen chakra’s. Maar ook verwijst het aanwakkeren van dit vuur naar je stofwisseling. In je buik wordt eten en drinken namelijk omgezet naar warmte en energie.

Krachtig en vurig

Ook het manipura chakra heeft een dier dat goed bij dit chakra past. En dat is een dier wat vol energie zit, krachtig en vurig is, namelijk de leeuw. Als je de eigenschappen van het chakra leest, kun je je vast wel wat voorstellen bij de leeuw en waarom dit krachtige dier als symbool bij dit chakra past.

Een dag niet gelachen…

…is een dacht niet geleefd! Niet geheel onbelangrijk is dat deze chakra heel gevoelig is voor de emotie lachen. Daarom is het (sowieso) belangrijk veel te lachen. Door de te lachen open je jezelf en deze chakra. Door te lachen gaat de energie vanzelf door je hele lichaam stromen. En zeg nou zelf, naar een heerlijke, onbedaarlijke lachbui kan je toch de hele wereld aan?!