Het tweede chakra ligt als je het bekijkt vanaf de achterkant van je lichaam, in het midden van je onderrug. Bekijk je het aan de voorkant, dan zit deze chakra meer ter hoogte van je geslachtsorgaan. Deze plek maakt dat het chakra volledig in verband staat met het recht om te voelen. Hoe voel jij je? Maar ook hoe voel jij je ten opzichte van een ander en hoe sta je in een relatie, vriendschappelijk, maar ook als het een liefdesrelatie betreft. Kan je energie en gevoelens laten stromen? Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen en vragen die verband houden met de energie van het tweede chakra.

Beweeglijk als water

Zoals eerder al geschreven is een chakra een energiewiel/energiepunt in je lichaam. Deze tweede chakra maakt beweging en verandering mogelijk. Je kan het element water in verbinding brengen met deze chakra. Water is heel beweeglijk, past overal tussendoor, het is flexibel en vloeibaar. Als deze chakra in balans is, dan zul je ook voelen dat deze eigenschappen bij jezelf goed tot uiting komen. Dit zijn eigenschappen die vooral gericht zijn op energetisch/symbolisch niveau . Maar ook op lichamelijk niveau reguleert een chakra bepaalde zaken. Zo regelt dit tweede chakra alle vloeibare elementen in je lichaam. Zoals je lymfeklieren, tranen, urine en speeksel. Het houdt als het ware je vloeistof-niveau in je lichaam op peil. Dit alles onder voorwaarde dat de chakra goed werkt en in balans is.

Over het in balans en uit balans raken van de chakra’s, schrijf ik in een volgend blog meer.

Hartstocht en onderbuikgevoel

Ook staat deze chakra voor hartstocht, met name door de plek waar de chakra ligt, kun je je daar vast iets bij voorstellen. Zoals ik in de inleiding al schreef, de tweede chakra staat voor het recht om te voelen. Hartstocht, liefde, vriendschap, dat zijn allemaal belangrijke gevoelens. En de basis van die gevoelens huist in het tweede chakra. Denk maar eens aan het “onderbuikgevoel”. Je kent het vast wel, je wilt iets gaan doen, of een grote beslissing nemen en het “voelt” gewoonweg niet goed. In je onderbuik zit je tweede chakra, en die wil je iets zeggen, met dat onderbuikgevoel geeft jouw lichaam aan dat iets niet klopt, of juist wel, als het goed voelt.

Om terug te komen op die hartstocht. Die staat natuurlijk ook volledig in verbinding met dat onderbuikgevoel. Denk maar eens aan de vlinders die je voelt fladderen als je verliefd bent. Wat doet dat met je onderbuik?

Swadhisthana chakra – aarden blijft belangrijk

De sanskriet benaming voor deze chakra is het swadhisthana chakra. Met deze chakra wordt de kleur oranje in verband gebracht. Je zult zien bij de eerste drie chakra’s, dat de kleuren die bij deze chakra’s horen, veelal aardse kleuren zijn. Zoals bij de eerste chakra, rood, bij deze tweede chakra oranje, en de derde chakra geel. Deze eerste drie chakra’s liggen in je onderlichaam, jouw basis. De plek die heel belangrijk is om ervoor te zorgen dat je geaard blijft.

Persoonlijk vind ik het erg belangrijk in contact te staan met deze basis chakra’s en daardoor dus ook goed geaard te blijven. Zo kan je, naar mijn inzicht, yoga beoefenen, de filosofie naleven en mediteren zonder heel erg te gaan ‘zweven’. Om het maar even zo te noemen. De vier chakra’s die boven je navel liggen, die staan meer in contact met je gevoel en dan vooral ook met het liefde, voor jezelf opkomen en spirituele groei. In latere blogs zal ik verder uitweiden over deze vier hoger gelegen chakra’s.