Tijdens de Chakra Sundays die ik geef, sta ik stil bij één van de zeven chakra’s. Chakra’s zijn energiewielen of energiepunten in je lichaam. Elke chakra staat in verband met bepaalde aspecten van je lichaam, je geest en je persoonlijke ontwikkeling.

Voor wie?

Een Chakra Sunday volg je als je meer wilt weten over de chakra’s, hun werking en welke yoga-houdingen bij die specifieke chakra passen.

Muladhara chakra – wortel chakra

Het eerste chakra is de basischakra, ook wel muladhara chakra genoemd. Deze chakra zit energetisch gezien helemaal aan de onderkant van je ruggengraat, bij je staartbeen. Dit energiepunt staat vooral in verbinding met je voeten, je benen en de onderkant van je rug en dikke darm.

Oefeningen die bij dit chakra passen hebben vooral betrekking op het terug naar beneden halen van je energie. Soms hoor je mensen wel zeggen, dat ze ‘zweven’. Oefeningen die gericht zijn op het basischakra helpen je meer te aarden, te gronden. Je gaat met de asana’s die wij tijdens een les over de basischakra doen, dus echt terug naar je wortels.

Het aarden staat voor een gevoel van veiligheid, stabiliteit en stevigheid. Als je goed geaard bent, dan leef je in het nu. Je bent verbonden met alles wat er om je heen gebeurt en je voelt je goed.

Vandaag is rood!

Rood is niet alleen de kleur van je lippen, maar ook de kleur die in verband gebracht wordt met het basischakra. Chakra’s hebben ook altijd een bepaalde kleur die het beste bij ze past. Rood is een basiskleur. Een kleur die helpt om te aarden en te gronden.

Balans en stevigheid

Als je werkt met het basischakra doe je oefeningen die je helpen om te aarden. Oefeningen waarbij je leert stevig op de grond te staan, zoals bijvoorbeeld een balanshouding als de boom.

Olifant

Waarom staat er boven deze blog een foto van een olifant? Bij elke chakra past ook een dier. Dat dier heeft vaak eigenschappen die ook in verband kunnen worden gebracht met de dingen waar het chakra voor staat.

Het dier dat past bij deze chakra is de olifant. Als je denkt aan de eigenschappen van een olifant, denk je waarschijnlijk algauw aan grote, stevige en zware stappen. Die zwaarte en kracht, die past ook bij het aarden waar de basischakra voor staat.

Smaakt dit naar meer?

Wil je meer weten over de chakra’s, hun werking en welke asana’s (yogahoudingen) je het best kunt doen om te werken aan een bepaald chakra? Dan nodig ik je van harte met te doen met één van de Chakra Sundays.