Verbinding

Yoga betekent verbinding. En dat mag je zien  in de breedste van het woord. Vandaag draait het vooral om verbinding met jezelf. Het is geen vanzelfsprekendheid dat ons lichaam het altijd doet en – vooral – altijd doet wat wij willen. Hoe goed je ook voor jezelf (en dus ook je lichaam) zorgt, soms word je ziek. En bij ziekte is het het allerbelangrijkst dat je goed jezelf zorgt. En dus…verbinding zoekt en houdt met jezelf. Met de dingen die je blij maken, die ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen.

Borst Vooruit

Vandaag, zaterdag 25 mei 2019, mag ik een aantal yogalessen verzorgen tijdens het vijfjarig bestaan van het Academisch Borstkankercentrum van het Erasmus MC. Stichting Borst Vooruit is onder andere betrokken bij de organisatie. Deze dag wordt gehouden bij Gamerensport en is bedoeld voor vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad. En de dag is niet alleen voor hen, maar ook voor hun naasten, ouders, partners en eventuele kinderen. Een dag die in het teken staat van de vraag “wat kan je nog wel?”

Wat kan je nog wel?

Bij ziekte, in welke vorm dan ook, ben je vaak geneigd te leven naar datgene wat je allemaal niet meer kan. En geloof me, als je de diagnose “kanker”  krijgt, dan voelt dat op dat moment als veel. Veel wat je niet meer kan, niet meer wilt, niet meer nuttig vindt. Het leven is dan – en dat is een understatement – niet leuk, stom, het stelt je teleur. Alle emoties vliegen in het rond. Van boosheid (waarom ik of waarom zij?), tot angst (was dit het dan?), tot een soort oergevoel van “ik kom hier door heen”. En alles wat daar tussen zit. Een heuse rollercoaster die niet zomaar tot stilstand komt. Want vanaf het moment van de diagnose word je geleefd.

En hoe? Van afspraak naar afspraak, in de ochtend, middag of avond. Van het ene onzekere moment naar het andere onzekere moment. Totdat er een keer een gevoel door je heen gaat en je merkt dat de kanker een onderdeel van je leven is geworden en erbij hoort. Bij jou leven. Kanker is een verschrikkelijke ziekte en we willen helemaal niet dat die bij het leven hoort. Helaas hebben we dat niet allemaal voor het uitkiezen.

Niks moet, niksen mag 🙂

Vandaag zijn er bij Gamerensport allerlei mooie sportlessen te volgen, van tai chi tot yoga en van dans tot fitness. En allemaal vanuit het uitgangspunt “niks moet, alles mag”.

Ik mag een bijdrage leveren aan deze dag. In de vorm van een aantal yogalessen waarbij ik de focus ga leggen op een klein stukje luisteren naar je lichaam, kennismaken met meditatie en zachte en rustige yogahoudingen.

Een momentje voor jezelf

Want, en dat vind ik het allerbelangrijkste als ik les geef, het draait er niet om dat je jezelf in een ingewikkelde houding opkrult, minutenlang ondersteboven staat of urenlang op je meditatiekussen zit. Juist in tijden van ziekte is het belangrijk goed te luisteren naar je lichaam. Signalen van je lichaam te herkennen. En dan kan het zelfs spannend zijn even op een yogamatje of meditatiekussen te gaan zitten. Want als je stilte opzoekt, dan kunnen de gevoelens komen. Gevoelens die misschien niet altijd even prettig zijn.

Maar het kan je zo helpen. Even pas op de plaats in de tijd waarin je agenda wordt beheerd door het ziekenhuis. Even – al is het een paar minuten – je ogen sluiten en je concentreren op je ademhaling. Als je uiteindelijk door die eerste momenten van ongemak heen bent, dan ga je merken dat het je tijd en ontspanning geeft.

Een beetje tijd voor jezelf, want dat mag, nee wat zeg ik, dat moet je jezelf gunnen.

Vanuit liefde

Ik hoop dat ik vandaag, al is het maar voor een klein beetje, iets van dit alles mee kan geven aan de mensen die gaan komen naar Borst Vooruit. Wat ik wel al zeker weet is dat het een bijzondere dag gaat worden. Een dag waaraan iedereen die er aan meewerkt, belangeloos een bijdrage levert. Ieder vanuit zijn/haar eigen motivatie. Vanuit liefde.

 

Meer lezen? 
Borst Vooruit 

Gamerensport