Januari-blues

16 januari 2016…Het is vandaag Blue Monday. De derde maandag in januari is in 2005 door een Britse psycholoog uitgeroepen tot meest deprimerende dag van het jaar. De feestdagen zijn voorbij, de dagen zijn nog donker en vakantie lijkt nog ver weg. Inmiddels lezen we de laatste jaren op deze dag altijd wel wat berichten over Blue Monday. En ach…daar is niks mis mee. Ik snap het beschreven gevoel wel, noem het zelf de januari-blues.

Een vooruitzicht geeft inzicht

Is het zo erg dat in januari de dagen  nog donker zijn en vakanties ver weg lijken? Ik vind van niet. Tsja die kou, die gladheid af en toe, die zijn niet altijd fijn. En, o, wat kan ik uitkijken naar de lente. Naar het geluid van de eerste vogels die me dan ‘s ochtends wakker fluiten. Als ik dat vooruitzicht niet zou hebben, dan zou ik er misschien wel veel minder blij om zijn.

Hetzelfde geldt voor vakantie, die lijkt nu misschien nog wel ver weg, maar als je al een vakantie gepland hebt, dan heb je iets om naar uit te kijken. En zegt men niet juist vaak: “de voorpret is misschien nog wel leuker dan de reis zelf“? Die vlieger gaat natuurlijk niet altijd op, maar van de voorpret kan je wel iets heel leuks máken. Wat het spannende gevoel van het daadwerkelijk op vakantie gáán  weer versterkt.

Daarom zou ik zeggen, op deze Blue Monday, kijk eens naar wat jouw vooruitzichten zijn van de komende tijd. Staan er leuke dingen op de planning? En geniet ook even van de heerlijke lege pagina’s in je agenda. Die vullen zich vaak als vanzelf met allerlei zaken. Leuke en minder leuke dingen. Als ik je vandaag iets moois mag meegeven, laat het dan het inzicht zijn dat juist het hebben van vooruitzichten een enorme luxe is en iets is om van te genieten.

Dus al met al, valt het misschien wel mee met die “Blue Monday” van vandaag. Maar is het gewoon leuk om een beetje te klagen en mee te gaan met wat er om ons heen gebeurt. En om dan vanavond weer je favoriete serie op Netflix te kijken, kaarsjes aan, stampot op tafel. En voor je het weet, worden de dagen weer wat langer, liggen de paaseitjes in de winkel en verdwijnt de winter als sneeuw voor de zon.

SMILE! And get through Blue Monday!

Blue Monday

Foto: Bondi Beach – Sydney 2015