Toen ik vorige week schreef over mijn inzicht tijdens mijn meditatie, kwamen er ontzettend veel ideeën op. Deze wil ik graag met je delen. Want er hangt soms zo’n serieuze sfeer om het woord meditatie. Terwijl, zoals ik gisteren schreef, je kan het altijd doen, overal. Het is een manier van leven, net zoals yoga dat is of mindfulness. Maar ook zoals een hardloper zijn manier van leven heeft, een topsporter of politicus. Iedereen kiest de manier van leven die het best bij hem of haar past. En daarin vind iedereen ook zijn/haar eigen flow en dus meditatie.

Focus is meditatie

Mediteren is niet meer dan een staat van zijn. Een staat waarbij je rust ervaart in je lichaam en je hoofd. Dat kan ik hebben tijdens het hardlopen, boxen, fietsen of als ik lekker creatief bezig ben met edelsmeden of schilderen. Er komt een moment dat ik nergens aan denk, maar alleen maar bezig ben met het moment waarin ik sport. Totdat ik ga nadenken, dan sla ik ineens mis, loop ik veel zachter of fiets ik op mijn “jan-boerenfluitjes”. Dan schrik ik als het ware op uit een stroom van gedachten en dwing ik mezelf om me weer even te focussen op datgene waar ik mee bezig was.

Leven in het NU

Om dan weer terug te gaan naar mijn primaire bezigheid, vraagt soms even wat extra focus of een strenge toespraak tegen mezelf. Maar het helpt wel. Want leven in het moment, dat is ook iets wat past bij meditatie. Niet te veel bezig zijn met “wat als”, maar met “wat nu”.

Waarom doe je wat je doet?

Mediteren begon voor mij ongeveer tien jaar geleden. Tijdens een cursus mindfulness leerde ik voor het eerst echt stilstaan bij wat ik doe en waarom ik het doe. Die eerste les moest ik mij concentreren op een gevoel. Alleen maar dat was er en verder niets. Vervolgens ging ik thuis oefenen, met 1 minuut meditatie en dat breidde ik steeds verder uit.

Meditatie kan op jouw moment en jouw tijd.

Schuldgevoel?

Een tijdlang heb ik dagelijks een half uur gemediteerd en ik merk dat me dat de laatste tijd net wat meer moeite kost. Komt dat door drukte, op het werk of onrust in mijn hoofd of lichaam? Ik merkte dat ik me eerst een tijd schuldig voelde omdat ik van mijn dagelijkse patroon aan het afwijken was, maar tegelijkertijd merkte ik dat ik zocht naar andere momenten waarop ik dan kon mediteren. En die vond ik.

Bewust dingen doen, zonder haast

Dat begint in de ochtend in de auto op weg naar mijn werk. Dan zet ik of een rustig muziekje aan of ik houd het juist bewust stil. Dat is een moment waarop ik “even naar binnen ga”. Mij focus op een stil hoofd waardoor ik dat moment in de auto, die twintig minuten, even heel bewust meemaak. Want dat is ook meditatie. Dingen bewust doen, zonder haast. Zonder me ineens onderweg te beseffen “huh…? Ben ik al hier?!”.

Kies je momenten van meditatie

Als ik aan het werk ben, voel ik tegenwoordig steeds eerder als er onrust is in mijn lichaam en mijn geest. Het lijkt wel naarmate ik meer en langer bezig ben met yoga en meditatie, ik mij elke dag nog meer bewuster wordt van mijn lichaam en hoe ik me voel. Ik voel het eerder als ik te lang achter de computer zit, te veel binnen ben geweest. Soms is dat een gevecht, want ik wil het niet voelen, maar vaker luister ik er naar en pak ik een rust-moment, loop naar het koffie-apparaat of maak buiten even een wandeling. Dat zijn kleine momenten op de dag, momenten van meditatie.

Perfect kan niet

Je hebt niet van de ene op de andere dag de knop om, om dan heel bewust in het leven te zijn. Zelfs als je tien jaar al bezig bent met meditatie, dan gaat het nog wel eens “mis”. Gelukkig maar, want we zijn allemaal gewoon mens en perfect kunnen we het niet doen. Hoewel we dat vaak wel willen.

In mijn volgende blog zal ik je wat handreikingen geven die je kunnen helpen bij het starten met mediteren.