Vanochtend tijdens mijn meditatie had ik een soort van inzicht. Hoe kan dat? “Een soort van inzicht”? Wat is dat? Nou eigenlijk meer een soort aha-moment. Iets wat ik in mijn onderbewuste altijd al wist, maar wat ineens naar bovenkomt waardoor je denkt “Ja! zie je wel!”. Dat dus…;-)

Wat is mediteren voor mij?

Als je denkt aan mediteren, denk je vaak aan rechtop zitten, op een meditatiekussen en dan vooral heel erg stil zijn, proberen je hoofd tot rust te brengen. En dat dan 10, 20, 30 minuten, of misschien wel langer.

Mij lukt dat dus niet altijd. Hoe dat komt? Het zal mijn wat onrustige hoofd zijn, vol gedachten en ideeën. Of soms is mijn omgeving er niet naar, dan is het te rommelig waar ik zit, of dan weet ik dat ik nog ontzettend veel moet doen, voor mijn werk, sport of andere bezigheden.

Er zijn meer wegen die naar meditatie leiden…

De ene keer vind ik mediteren in stilte fijn, een andere keer kies ik juist voor meditatie aan de hand van een mantra of een meditatie begeleid door een stem. Zo’n meditatie haal ik vaak van het internet, app of cd. De online filmpjes van Mooji zijn voor mij de laatste tijd een grote bron van inspiratie.

Non-dualiteit

Vanochtend had ik een meditatie van Mooji uitgezocht die ging over non-dualiteit. Over het jezelf niet identificeren met je lichaam, met wie je bent en wat je doet. En dat alles wat je hier doet en waar je hier voor bent, een bepaalde vorm is, een soort manifestatie van wat jouw doel is hier op deze wereld. Deze meditatie geeft op een bepaalde manier inzicht in het creëren van rust in je hoofd en leert je zaken die om je heen gebeuren, dingen die je waarneemt, ziet, hoort of voelt op een nuchtere en ontspannen manier te bekijken. Een mooi voornemen en start van de dag, zo dacht ik zelf.

Ogen open of ogen dicht?

Mooji besloot de meditatie met de uitspraak dat “jouw meditatieve staat niet afhangt van of je met je ogen open of dicht zit, staat of loopt“. En daar was mijn inzicht, mijn aha-moment! Je hoeft dus niet per se op een kussen te gaan zitten en dan (soms geforceerd) te gaan mediteren. Meditatie is een manier van leven, het is een staat van zijn. Je kunt meditatie vinden in je ritje in de auto naar je werk, of als je in de metro zit. Maar ook in de rij bij de kassa of in een overleg op je werk. Mensen zien niet dat je mediteert. Ze vinden je hooguit rustig of kalm. Niet wetende dat jij jouw meditatie beoefent, puur om er te zijn.

Goed voor jezelf zorgen

Daar te zijn waar je op dat moment nodig bent, terwijl je jouw innerlijke rust bewaakt. Dat heet goed voor jezelf zorgen en daarmee ook voor anderen. Want op die manier kun je een voorbeeld zijn voor anderen . Door je niet irriteren in een rij (want je staat toch altijd in de verkeerde ;-)) of door niet mee te gaan in drukte of gekte om je heen, als de metro uitvalt of als op je werk iedereen om je heen gaat rennen en vliegen.

Kies jouw pad…een ander loopt een stukje mee, of niet…

Door op deze manier in het leven te zijn en je eigen leven te leiden, houd je ook controle over datgene wat je doet. Het leven overkomt je minder, je leidt jouw leven zelf. En anderen mogen een stukje met je meelopen, totdat het tijd is een andere afslag te kiezen. Dan gaat ieder weer een ander pad op en wie weet kom je elkaar op een kruising weer tegen.

Meditatie kan, altijd en overal

Een aantal prachtige inzichten, die ik kreeg tijdens mijn meditatie deze ochtend. Ja waarbij ik er wel voor koos om op mijn yogamat te liggen, even in stilte, in de woonkamer met het filmpje van Mooji aan. Om zo langzaam en bewust mijn dag te beginnen. En straks, als ik in mijn auto zit op weg naar mijn werk, pak ik weer een moment van meditatie. Gewoon met mijn ogen open, want ik moet natuurlijk wel op de weg letten. 😉

Vanochtend rolde ik voor de meditatie wel mijn matje uit. Want dat ligt zo lekker zacht 😉