2019: het einde is in zicht

17 december, nog twee weken kunnen we “2019” bovenaan al onze correspondentie zetten. Daarna is het alweer 2020. 2020! Ik kan me nog goed herinneren dat we een eeuwwisseling hadden. En nu zijn we alweer 20 jaar verder. 20 jaar! Poef! In een zucht voorbij. Althans zo lijkt het. In die 20 jaar is er voor iedereen natuurlijk ontzettend veel gebeurd. Ik zal niet op 20 jaar terugblikken, ook niet op een heel jaar. Maar misschien een beetje, op 2019.

Terugblikken

Meestal aan het einde van het jaar blik ik terug op wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd. Ik kijk terug op de momenten die echt heel leuk waren, maar uiteraard passeren ook de mindere dingen de revue. Ik doe dat vaak aan de hand van oefeningen met het thema “dankbaarheid”.

Zoals je weet, of je nu een bloglezer van me bent of regelmatig één van mijn yogalessen volgt, is dit een thema dat door veel van mijn lessen als een rode draad loopt.

Soms zetten we aan het begin van de les een intentie in het kader van “dankbaarheid” en soms sluiten we af met een meditatie met betrekking tot “dankbaarheid”.

Het is een dankbaar onderwerp. Want dankbaarheid, zo probeer ik zelf altijd te onthouden en mee te geven in mijn lessen, zit hem vaak niet in de hele grote dingen. Maar juist in de kleine dingen. En zeker op de momenten dat het minder goed gaat is het fijn om bij die kleine dingen stil te staan.

Dankbaarheid

Zo zat de dankbaarheid voor mij dit jaar in de vele kaartjes die ik kreeg toen ik een periode in het ziekenhuis lag. En de onverwachte bos bloemen die mijn man een ik kregen na een periode van bestralingen en ziekenhuisbezoeken. Een gebaar uit onverwachte hoek kan je hele dag goed maken.

Maar ook voelde ik de dankbaarheid intens toen ik samen met mijn beste vriendin bovenin de Kuip in Rotterdam stond en we beiden meebrulden met Marco Borsato. Dat we de nummers vanuit onze tenen mee konden zingen en dat ik kippenvel voelde bij het zien van al die mensen die allemaal een geweldige avond hadden.

De dankbaarheid zit hem ook in de momenten dat ik mijn huisje helemaal lekker heb opgeruimd en daarna op de bank zit met een grote mok jasmijn thee. Na een boksles waarin ik alles gegeven heb. In de mogelijkheid die ik heb om mensen te helpen, al is het soms zo klein. Bijvoorbeeld door een fijne meditatie te geven aan het einde van mijn lessen en ik iedereen in totale ontspanning zie liggen. Genietend van die laatste momenten. Dan voel ik dat ik datgene doe waar ik blij van word en wat ik het liefste doe.

Inzichten

Dankbaarheid kan hem dus zitten in dingen of momenten, maar ook in inzichten. Bijvoorbeeld zo’n inzicht of gevoel dat ik ineens kan hebben dat dat waar ik mee bezig ben echt bij mij past. Dan sta je – het klinkt wat afgezaagd – in je kracht.

Maar ook de mindere inzichten, waarbij je een besluit moet nemen om ergens mee te stoppen of iets weg te doen, dat kunnen verdrietige momenten zijn, maar ook hele blije. Zoals mijn vriendin die stopte met haar baan die ze jarenlang heeft vervuld. Ze is blij met het nieuwe dat op haar pad komt, maar tegelijkertijd verdrietig om dat wat ze achterlaat. Zo is dankbaarheid een dubbel gevoel. Maar je kan het proberen om te buigen door dankbaar te zijn voor beide dingen. Voor dat wat geweest is en voor dat wat gaat komen.

Hoe rond jij je jaar af?

We ronden het jaar allemaal anders af. Als je één deze weken tijd hebt om even een uurtje terug te blikken op het jaar. En jezelf af te vragen wat jouw momenten van dankbaarheid zijn, schrijf ze op, of zet ze in je telefoon. Sta er even bij stil en laat op je inwerken dat het jaar mooie en minder mooie momenten heeft gekend. Als je met dankbaarheid gaat oefenen, zul je steeds meer van dit soort momenten herkennen.

Meer lezen?

De afgelopen jaren heb ik al meer geschreven over dit thema. Wil je meer lezen over “dankbaarheid”, klik dan op één van de woorden onderaan deze blog (in het grijs).

Wil je hulp bij het herkennen van jouw momenten van dankbaarheid of wil je je jaar goed beginnen door je intenties voor dit jaar te zetten? Ik bied coachings-gesprekken aan waarin we samen op zoek gaan naar jouw intenties voor 2020 en daarbij even terugblikken op 2019. Samen kijken we naar je leermomenten en leer je hoe je die op een positieve manier kunt inzetten voor het nieuwe jaar.

Wil je zo’n coaching-sessie, mail mij voor meer informatie: eveline@vishuddha-yc.nl. Of kijk alvast even op de pagina met informatie over de coaching trajecten die ik verzorg.

Ik wens je een rustige kerst, met degenen die je dierbaar zijn. En voor 2020 alle goeds!

Tot in het nieuwe jaar!