“Tough choices makes great stories”

Bovenstaande spreuk las ik vanmiddag toen ik door het park fietste. Het stond bij iemand op de achterkant van zijn jas. In het voorbij gaan las ik de tekst. Het bracht een glimlach op mijn gezicht en tegelijkertijd ook een frons. Wat stond er nu eigenlijk precies? En zo zette de spreuk op deze jas mij aan het denken.

Het klopt inderdaad, die beslissingen die je het moeilijkst vindt om te maken. Die waar je maar over aan het wikken en wegen bent. Over twijfelt. Waar je het ene moment van denkt “ik doe het” en het volgende moment “ik doe het niet“. Als je dan uiteindelijk de knoop doorhakt en je kan niet meer terug. Dan ga je ervoor.

 

Spannend + eng = leuk

Het hoeft hier niet eens te gaan om een grootse levens-veranderende beslissing. Voor iedereen is een bepaalde beslissing in meer of mindere mate spannend, eng of gewoonweg nieuw (en daardoor spannend en eng). Vaak zijn die beslissingen (achteraf) juist zo waardevol en leuk.

 

En hoe zit dat dan in de yoga?

Op de yogamat maak je ook elke les weer keuzes. Ga je wel of niet vandaag tot jouw max?Wil je die ene moeilijke oefening vandaag proberen of luister je naar je lichaam? Of doe je allebei?

Toen ik twee jaar geleden begon met het oefenen van de hoofdstand was ik aldoor bang. Bang? Voor een yoga-oefening? Jazeker! Ik wilde namelijk niet vallen. Niet op mijn bek gaan en al helemaal niet in een ongemakkelijke houding neerkomen op de mat. Het werd een kwestie van een lange adem en oefenen. Oefenen oefenen oefenen. Totdat ik op een dag, het was vroeg in de ochtend, ineens stond. En ik bleef staan! Mijn god! Ik dacht “ik sta!!”. En toen viel ik weer. Maar het was er, oefening baart kunst. En mijn angst, die was weg.

 

Keuzes keuzes keuzes

Alles wat op de mat gebeurt is een afspiegeling van het dagelijks leven. In het dagelijks leven maken we ook continue beslissingen. En die zijn echt niet altijd levens veranderd. Wat doe je ‘s ochtends aan? Wat ga je eten? Neem je thee of koffie? Ga je sporten of Netflixen? Of allebei? De hele dag door wikken en wegen we wat af.

 

“Life-changing moments”

Tot daar een moment is waarop je voor een keuze of beslissing staat waarvan je voelt, tot in alle vezels van je lichaam dat die beslissing “life-changing” is. Toen ik bijvoorbeeld mijn vaste baan opzegde en koos voor mijn opleiding tot yogadocent en samen met mijn partner een prachtige reis naar Australië kon gaan maken. Die beslissing, die had ik niet van de ene op andere dag genomen. Nee, daar gingen heel wat gewik en geweeg aan vooraf. Ik voelde dat ik dit echt, echt (!) wilde doen, maar tegelijkertijd kom ik uit een nest waar zekerheid toch wel veel belangrijker is dan avontuur. Dat maakte mijn keuze nog wat lastiger.

 

Daar komen de “great stories!”

Toen hakte ik de knoop door en ging ik het avontuur aan! Het gevoel wat er toen door mij heen ging, is bijna niet te beschrijven. Eén van mijn collega’s zei dat hij mij nog nooit zo had zien lachen en stralen als de dag dat ik afzwaaide en een volledig nieuw leven tegemoet ging. Over moeilijke beslissingen genomen gesproken…

Ik wist dat de periode die ik tegemoet zou gaan, “lifechanging” zou zijn. En dat voelde zo goed en spannend tegelijk. Alle twijfels, angsten en andere gekkigheden die mij hadden geplaagd tijdens mijn beslissingsproces verdwenen naar de achtergrond. Ik voelde dat ik ten volle kon leven en dat het avontuur wat ik tegemoet trad, prachtige verhalen zou opleveren. En dat deed het, dat deed het echt! 

 

Ga voor jouw verhaal!

Dus om met de wijsheid van het jasje te spreken. Soms sta je voor een lastig besluit, maar weet dan hoe lastig een besluit ook is, er volgt vaak een goed verhaal. Misschien niet direct, of misschien niet altijd het door jou gewenste verhaal. Maar een knoop doorhakken en een besluit nemen is altijd beter dan te blijven hangen in een gevoel van besluiteloosheid. Uit je comfort-zone stappen mag, sterker nog, dat levert de beste verhalen op!

 

Leer op je yogamat en daarbuiten

En de volgende keer als jij op je yogamat staat? Voel dan goed wat je kan, wat jouw lichaam kan. En zoek je grenzen op. Eroverheen gaan hoeft niet. Sterker nog, daar ben ik erg op tegen. Maar die grens opzoeken en jezelf elke keer iets meer uitdagen. Merken dat je wat verder komt in een houding. Dan leer je! Je leert hoe je jezelf kunt ontwikkelen. Op jouw yogamat, maar zeker ook (en vooral!) daar buiten.

Dus onthoud: “tough choices makes great stories!“.